Вход | Регистрация

Американски сенатори: Байдън да "осигури пълна отчетност" по скандала с Кр. Георгиева

Американски сенатори: Байдън да "осигури пълна отчетност" по скандала с Кр. Георгиева
БТА,

Най-високопоставените сенатори от Републиканската и Демократическата партия в Комисията по външни отношения към американския Сенат призоваха президента Джо Байдън да "осигури пълна отчетност" по скандала с Кристалина Георгиева, докато е работела в Световната банка. В един глас сенаторите Робърт Менендез - демократ, и републиканският сенатор Джеймс Риш изпратиха писмо да президентската администрация.

И Робърт Менендез, и Джеймс Риш наричат обвиненията "дълбоко смущаващи" и казват в писмото, че както Международният валутен фонд, така и Световната банка трябва да са безупречни.

Двамата членове на Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес не казват в писмото, че Кристалина Георгиева трябва да подаде оставка, но отбелязват, че обвиненията срещу нея рискуват репутацията и на двете институции и може да подкопаят Бретън-Уудската система.

Писмото е подписано с дата 22 септември. Скандалът избухна след разследване на независима компания, според което Кристалина Георгиева е манипулирала данните, за да се изкачи Китай по-нагоре в класацията "Да правиш бизнес" на Световната банка.

В петък Георгиева определи твърденията от разследването като фалшиви и прехвърли вината на шефа на Световната банка Джим Йон Ким.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева вчера във Вашингтон, а след това публикува туит в нейна подкрепа.

До момента американското министерство на финансите, което контролира доминиращото американско присъствие в Световната банка и МВФ, не е излязло с позиция по скандала.

Говорителят на финансовото министерство Александър Ла Манна отказа да коментира публикация в Блумбърг, че финансовият министър Джанет Йелън отказва да приеме обажданията на Кристалина Георгиева.

Известни икономисти и жени-лидери пък защитиха Георгиева - сред тях е Джефри Сакс от Университета Колумбия, който написа във "Файненшъл таймс", че уволнението на Кристалина Георгиева би "било опасна и скъпоструваща капитулация пред антикитайската истерия". 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар