Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Туристическа революция за над 25 млн. очаква Севера през 2013 година

Габрово, Трявна, Севлиево, Ловеч, Плевен и Велико Търново успяха да спечелят мащабни проекти по ОП "Регионално развитие"

Туристическа революция за над 25 млн. очаква Севера през 2013 година
Снимка: Булфото

Централна Северна България... 2013 година...

Вие сте местен жител, който търси разнообразие през уикенда и иска да покаже на детето си защо този регион е специален. Или сте столичанин и сте решил с приятелите да скочите в провинцията, за да съжалите отново, защо живеете в София. А може би сте чужденец, който за първи път посещава страната ни и има щастието да го отведат в туристическия рай.

Какъвто и сценарий да си изберете, Централна Северна България ще бъде готова да го посрещне още през 2013 година, защото в шест общини успяха да разработят шест мащабни туристически проекта, които ще получат над 25 млн. лева финансиране по ОП "Регионално развитие".

Имената на печелившите са Габрово, Ловеч, Трявна, Севлиево, Плевен и Велико Търново.

Ето и обектите, които след две години, ще може да посетите


Габрово - 6 195 596 лева

Разходката започва от преобразения АЕК "Етъра". Комплексът ще бъде озеленен, с нова калдъръмена настилка, Балканджийската мандра, ново художествено осветление, аудио гайд система за индивидуално ползване, индивидуални турове, автоматизирана система за вход на посетителите и безжичен интернет. През зимата мини снегопочистваща техника ще прави комплекса леснодостъпен и не по-малко интересен.

Разходката продължава в АИР "Боженци", където административната сградата, старото и новото школо ще бъдат реставрирани. Същото ще се случи и с къщите "Данчо Попа" и "Митьо Станев", където ще има нови мултимедийни системи и специални зали, където да разгърнете артистичния си потенциал. Резерватът ще има голям паркинг, ще бъде още по-зелен, ще разполага с информационна система за управление на туристическите услуги и система за достъп и билети, както и безжичен интернет.

Пътят продължава през реставрираната "Дечкова къща" в Габрово, която ще има "ретро" дрогерия и "ретро" фотоателие, представящо градските занаяти. На ул. "Николаевска" 3 музейната сграда ще смени изцяло облика си, а вътре ще предлага уникалната разходка "Индустриално Габрово", в която ще може да видите развитието на града от XIX в. до наши дни.

Като бонус към експозицията са предвидени и ефектни 10-минутни вечерни прожекции върху фасадата, които ще привличат младите хора. Уникалността на това съоръжение предполага, че експозицията ще бъде отворена за посетители и вечерно време, което е нетрадиционно за останалите музеи, но е времето, когато младите хора са по-активни и търсят възможности за забавления.

По проекта ще бъдат доставени и  две устройства за панорамно наблюдение, които ще се разположат на високи точки над града с панорамна гледка. Предвидени са и специализирани обучения на 15 служители в областта на туризма и анимацията.


Ловеч - 4 358 180,78 лева

Туристите в Ловеч през 2013 година ще могат да се насладят на две страхотни забележителности - реновираната крепост "Хисаря" и турската баня "Дели Хамам".

Крепостта ще се сдобие с ново покрито пространство, което ще представлява козирка във формата на стилизиран кръст и ще дава възможност за провеждане на различни ритуали. Ще бъдат създадени два аудиовизуални спектакъла. Първият ще предлага светлинни етюди и игрални епизоди, които разкриват историята на цивилизацията в района и се прожектират върху самите стени на крепостта. Вторият ще се казва "Царската (болярската) сватба" и в него ще участват както актьори, така и самите зрители.

На хълма Стратеш ще има видео и графична проекция, която ще се казва "Визитакта на Ловеч" и ще се показва в началото и края на първия аудиовизуален спектакъл.

Турската баня ще бъде изцяло възстановена, като вътре ще бъде реконструиран и локомобилът, който е използван за подгряване на водата. В банята ще бъде реализирана и първата е Европа виртуална експозиция на тема "Вода". Мултимедийното шоу ще превърне обекта във втория виртуален музей, наред с габровския, който ще заработи също през 2013 година.

Посетителите ще могат да разберат как са използвали водата нашите предци векове назад, начините за довеждането и затоплянето и с претенции да бъде включен като обект на "Световното виртуално историческо наследство". Програмата за банята ще бъде разработена в дневна и вечерна части.


Трявна - 3 212 923,75 лева

Туристите в Трявна през 2013 година ще могат да се насладят на изцяло реновираните къщи музеи, както и напълно реставрирания център на града. В Предбалканския град също ще има аудиовизуален спектакъл.

В Музея на тревненската иконописна школа ще се изгради открит амфитеатър, позволяващ организацията на специализирани фестивали, концерти и спектакли. В Попангелова къща ще се създаде Младежки център за художествени занаяти като част от Националното движение ”Българско наследство”, където ще преподават двама приложници.

Нова експозиционна зала с фондохранилище за нуждите на местния Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и провеждащия се Международен пленер по дърворезба ще се обособи в Даскаловата къща.

Ще бъде създадена и система за специализиран туристически транспорт – 2 електромобила със соларни панели за обслужване на туристическия поток.


Севлиево - 4 млн. лева

Посетителите на крепостта Хоталич ще могат да се насладят на средновековния град, на реставрираните домове там, както и на вече разкритите и възстановени сгради. До мястото ще се стига по специални екопътеки, които ще повтарят маршрутите на средновековните пътища. Няма да се използват съвременни строителни материали и бетон, което допълнително ще препраща хората към миналите времена.

До крепостта ще има изцяло нов посетителски център, както и широк паркинг, който да улеснява всички туристи.


Плевен - 5 189 000 лева

Посетителите на Плевен ще могат да разгледат обновената Панорама "Плевенска епопея 1877г.". Панорамен асансьор ще ги отвежда то покрива, откъдето ще могат да разгледат целия град. Вътре в съоръжението ще има нова климатична инсталация, а цялата околна инфраструктура ще бъде облагородена.

Римската крепост "Строгозия" в природния парк Кайлъка също ще радва посетителите със своето изцяло ново външно художествено осветление, улеснен достъп и площадки за почивка.

Историческият каменен мост на р. Вит ще бъде обновен, а до него ще се стига по специална пешеходна зона, покрай която ще има специални места за възстановки от последното сражение за Освобождението на Плевен. Ще бъде възстановен и Паметника на победата, а специално осветление ще раздвижва двата обекта.

Последният обект, в който ще бъдат инвестирани парите е местността Чернелка. Там ще има къща за гости с информационен център, а пещера "Горталово" ще радва посетителите със специална зала обредни дейности. Ще има велосипеден маршрут, а обновленията ще вдъхнат живот на Скалния манастир, м. Разцепен камък, Царева дупка, Капчука и стар римски път в района.


Велико Търново - 6,8 млн. лева

Туристите във Велико Търново през 2013 година ще има още повече неща, които да разгледат. Освен вече изградените забележителности, 4,8 млн. лева ще бъдат инвестирани в реставрацията на крепостта на хълма Трапезица. Те ще се използват за разкопки и възстановяване на средновековните сгради. Така великотърновци ще могат да се похвалят вече не с една, а с две крепости.

На няколко километра от старата столица ще бъде вдъхнат живот и на римската крепост Никополис ад Иструм. Два милиона лева ще бъдат инвестирани в арехологически проучвания и реставрация на града, който в момента е твърде обрасъл и не може да впечатли посетителите.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар