Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Кампания „Топъл обяд“ започна

Кампания „Топъл обяд“ започна
БЧК - Ловеч

Младежите от БМЧК Ловеч събраха 160 лв. като част от стартиралата вчера Национална благотворителна кампания "Топъл обяд". Целта на кампанията е набиране на средства за осигуряване на безплатна здравословна храна през учебната година на деца в неравностойно положение – сираци, безпризорни деца, деца на самотни майки, деца от бедни семейства с безработни родители.

Кампанията се провежда под патронажа на световноизвестната певица и актриса Силви Вартан и с подкрепата на Асоциация "Силви Вартан за България". Инициатори са Българският Червен кръст, съвместно с Българската православна църква.

Началото на инициативата бе поставено вчера, в Деня на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов с празнична литургия в църквата Св. София и с участието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит.

Според официалната статистика близо 12 000 деца годишно отпадат от училище по социални причини. Ето защо с малки, но редовни дарения всеки може да върне в училище едно дете.

От 2004 г. досега, периодът, в който съществува програмата, благодарение на партньори и дарители, е осигурена безплатна храна в училище на близо 7 000 деца - 498 569 обяда. Много често осигуреният обяд от БЧК, особено в регионите с висока безработица и нисък жизнен стандарт, се оказва единственият повод децата в нужда да посещават училище.

Чрез тази програма червенокръстците не само се грижат за здравето на децата, но връщайки ги в училище, им осигурявае равен шанс да получат образование и ги предпазват от опасностите на улицата – наркотици, трафик, престъпност и други.

<< Sever.bg във Facebook >> 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар