Вход | Регистрация

АРТ инвитро в градска среда

Презентацията на инсталацията е днес, от 20.30 ч. и е по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ в рамките на „Арт лято 2013“ В. Търново

АРТ инвитро в градска среда
Арт лято 2013

АРТ инвитро в градска среда ще могат да видят днес посетителите пред сградата на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ във Велико Търново. 

Презентацията на инсталацията е от 20.30 ч. и е по проект "Паралелни стъпки, паралелни пространства" в рамките на "Арт лято 2013". Тя е в резултат на работата на ученици от три художествени гимназии. Авторите са стипендианти по мярка "Закрила на деца с изявени дарби" на Министерство на културата. Те участват в обучение по програмата за подготовка в областта на съвременното изкуство "Паралелни стъпки, паралелни пространства" на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Инсталацията се реализира в рамките на уъркшоп, воден от д-р Добрин Атанасов и Любен Кулелиев – преподаватели в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Концепцията, изведена от участниците, е насочена към търсене на символични връзки между съществуващото художествени образование, практиките на реализация на художниците в публичното пространство и информираността и отношението на публиките и обществото към изявите на съвременното изкуство.

В основата на заложената артистична идея е непосредственото въвличане на изкуството в градската среда и пряката провокация към жителите и гостите на Велико Търново към осмисляне на съвременното художествено присъствие в обществените градски пространства. С реализирането на подобна художествена акция, младите автори осъществяват процес на своеобразно "инвитро оплождане" на естетическите нагласи и представи за мястото на художниците и изкуството в съвременното общество.

В обучението участват ученици от специалностите "Интериорен дизайн", "Рекламна графика", Дърворезба", "Иконопис", "Керамика", "Силикатен дизайн" и "Художествена тъкан" на Националните гимназии за приложни изкуства "Тревненска школа" – Трявна, "Св. Лука" –  София и "Проф. Венко Колев" – Троян. Продължителността на учебната работа е една седмица, като основна част от нея се осъществява в тревненската художествена гимназия.

Обучението на стипендианти се финансира от Министерство на културата на Република България по мярка "Закрила на деца с изявени дарби".

Проект "Паралелни стъпки, паралелни пространства" се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.

Реализацията във Велико Търново се провежда, като част от фестивала "Арт лято 2013" с помощта на община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар