Вход | Регистрация

Бъдещето на АЕЦ „Белене” зависи от доклад на БАН

Това обяви в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Бъдещето на АЕЦ „Белене” зависи от доклад на БАН

Бъдещето на проекта за АЕЦ "Белене” ще бъде решено след доклад на БАН, който в момента се изготвя. Това обяви в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която добави, че заключението на учените ще бъде представено на Министерски съвет и в парламента. 

"Докладът трябва да даде отговор на много въпроси, които си задаваме - има ли българската енергийна система необходимост от нова мощност и в какъв ред да бъде реализиран такъв проект. Притежаваме два реактора, които до началото на октомври ще бъдат тук, имаме лицензирана площадка, а през годините в проекта са инвестирани над 3 млрд. лв. и нямаме право на грешка”, коментира Петкова. 

Министърът на енергетиката изрази оптимизъм, че проучванията за нефт и природен газ в Черно море ще открият запаси. Тази седмица е започнал вторият сондаж на дружеството "Тотал Е&П България”, а предстои да стартира и изследването на "Шел” в блока "Силистар”. 

"Нека не забравяме, че в огледалния на "Хан Аспарух” блок "Нептун” на румънска територия има много сериозни запаси на природен газ”, допълни Петкова. 

Министърът коментира поисканото от вицепремиера Валери Симеонов разследване за корупционна схема в "Марица изток 2”. Според Петкова сделката за закупуване на варовик е проведена през българската стоковата борса съгласно нормативната уредба, но сигналите за нередности трябва да бъдат проверени. 

Теменужка Петкова присъства в Девня на откриването на ново съоръжение в ТЕЦ "Девен", който е част от "Солвей Соди" ЕАД.
източник: dariknews.bg 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар