Вход | Регистрация

Павликенският бизнес търси връзките с Руския пазар

Търговският аташе Игор Илингин ще съдейства за партньорство между български и руски фирми

Павликенският бизнес търси връзките с Руския пазар
Снимка: Север.бг

Български предприемачи от Павликени се срещнаха с руския търговски аташе Игор Илингин. На срещата, която протече в непринудена обстановка, присъстваха над 25 бизнесмени, които представиха своите предприятия и дейности и се поинтересуваха от възможностите, които се предлагат за износ на продукция на руския пазар, както и за руски инвестиции в района.

Предприемачите се интересуваха дали би се намерил пазар в Русия за храсти, рози и декоративни насаждения, каквито се отглеждат в павликенският край, както и възможността да изнасят вино и селскостопански машини.

1054207

Търговския дипломат № 1 на Русия заяви, че регионът е доста интересен, с опит и традиции в селското стопанство и промишлеността и за това ще бъдат информирани инвеститорите в родината му. Той не пропусна да отбележи, че България е втора в ЕС след Исландия по брой минерални извори, затова прие с интерес едно от предложенията, свързани с изграждането на курортно-ваканционно селище. По информация на участниците в срещата "преди 10 ноември, на базата на тази вода имаше изградени два центъра за балнеолечение във Великотърновска област. Единият беше закрит, а другият едва функционира."

Игор Илингин обясни, че вече е обсъдил темата с кмета на Павликени инж. Енануил Манолов. По думите му това е ново направление за Русия. Вече имат реализирани такива проекти в Чехия, предстоят и в България - той визира комплекса, който ще бъде построен в Горна Баня, както и голям проект, подготвян във Велинград.

"Инвеститорите имат интерес към тези извори в България, но биха искали да има достъпна инфраструктура около тези обекти. Естествено, ние ще ги информираме, че тук има такава възможност. Говорихме и с директора на предприятието, в което се произвеждат телфери.", ангажира се с бъдещи търговски връзки руското аташе.

1054203

Интерес от страна на селскостопанския бизнес бе проявен към вноса на руски фосфатни торове. Дончо Донев изрази мнението на фермерите в района, според които чистота на тези торове и тяхната усвояемост от насажденията е над 90%. По думите му сега се ползват торове от Египет.

"При вас торовете са евтини и качествени. Русия притежава единствения в света фосфатен тор, който е над световното ниво – единственият разтворим и приемащ се от растенията на 90-95%. Няма да е лошо в района да се направи един голям склад, който да снабдява директно с торове цяла Северна България (по-голямото земеделие е в тази част на страната), а не да минава през прекупвачи, което увеличава много цената.", обоснова се земеделецът. Той припомни времето, когато само от района на Павликени всеки ден са изнасяни по 10 вагона продукция за Русия, "сега няма – демокрацията изяде заводите", заключи Донев.

Дипломатът обясни, че "ФосАгро", която е лидер на руския и европейския пазар в торовия сектор, имат интерес към България и щом има желание от българска страна, той ще ги информира и ще направи възможни контактите между двете страни за партньорство.

1054202 1054200 1054203

В края на срещата бизнесмените дадоха рекламни материали и размениха визитки с руския търговски аташе. Той пък получи като подарък копие на Богородица, изработена от ювелира Константин Костов, който му я поднесе с пожелание да го пази и му напомня за дружбата между България и Русия.

1054204


Очаквайте интервю с руския търговски аташе Игор Илингин за инвестиционните и стратегически интереси на Русия в България.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар