Вход | Регистрация

1,5 млн. лева ще получат производителите на зеленчуци

Добра новина за животновъдите е разсрочване на отпуснатите им кредити през 2008, 2009 и 2010 г.

1,5 млн. лева ще получат производителите на зеленчуци
Снимка: Булфото

С 1,5 милиона лева да бъдат подпомогнати производителите на зеленчуци - полско и оранжерийно производство, чрез минимална помощ de minimis за 2013 г., реши на днешното си заседание УС на ДФ "Земеделие”. Средствата ще се предоставят на зеленчукопроизводителите, които отглеждат домати и краставици - полско и оранжерийно производство, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук и главесто зеле, съобщават от МЗХ.

Ще бъдат финансирани част от разходите за семена, разсад, минерални торове, препарати за растителна защита и поливна вода на производителите на полски и градински зеленчуци с до 44 лв. на декар, както и разходите на производителите на оранжерийни домати и краставици с до 157 лв. на декар.

406 900 лв. ще получат оризопроизводителите за компенсиране на част от разходите за използваната в производството поливна вода.

1,5 млн. лева ще получат производителите на зеленчуциБулфото

От тази година стартира нова държавна помощ за покриване на разходите на земеделските стопани за имунопрофилактика на животните. 10 млн. лв. ще бъдат авансово разплатени към Българската агенция по безопасност на храните и ветеринарните лекари.

УС на ДФ "Земеделие” гласува решение, с което разсрочва отпуснатите на животновъдите кредити през 2008, 2009 и 2010 г. Новият срок за погасяване на задълженията е 10 октомври 2013 г.

Приети бяха и указания за държавни помощи за четири традиционни изложения в животновъдството – две овцевъдни изложби, една изложба за коне и една изложба на Черношареното говедо. Общият ресурс за техническите помощи е в размер на 100 000 лв.

От МЗХ напомнят, че продължава приемът на документи по държавната помощ за компенсиране на разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по "Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец”.

Освен това се приемат и заявления по държавната помощ за директни доставки на малки количества продукти от животински произход за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване.

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар