Вход | Регистрация

ВКС върна във Варна дело срещу бивш зам.-министър за убийство на пътя

ВКС върна във Варна дело срещу бивш зам.-министър за убийство на пътя

Върховният касационен съд (ВКС) е върнал делото срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев, съобщава вестник "Сега". Катев е подсъдим заради смъртта на двама души при катастрофа край Балчик през август 2012 г. 

Делото е върнато заради невръчени жалби, става ясно от решението на ВКС. В него е записано, че жалби срещу решението на Варненския апелативен съд са подали и Катев, и двамата му адвокати. Жалбата на единия защитник е връчена на всички участници по делото. Тази на другия обаче е дадена само на прокуратурата, което ВКС отчита като нарушение. Жалбата трябва да се връчи и на самия подсъдим, и на другия защитник, нищо, че те на практика са една и съща страна в процеса, смята третата инстанция. 

"Получаването на книжата само и единствено от прокуратурата ограничава правото на другия упълномощен процесуален представител на подсъдимия, както и на последния, да се запознаят със съдържанието им", пише в решението.

Делото е върнато във Варна, където трябва да се разменят книжата и след това отново ще бъде изпратено във ВКС. Там Катев обжалва решението на втората инстанция. 

Той бе признат за виновен за смъртта на двама души и осъден на 3.5 г. затвор. На първа инстанция получи 4 г. затвор. Според решението подсъдимият е навлязъл в насрещната лента и е ударил идващата кола. 

Апелативните съдии отхвърлиха аргументите на защитата, че фаровете на другата кола не са светели. "Видимостта в пътния участък на пътнотранспортното произшествие е била добра, фаровете на насрещния автомобил са били видими от 10 км при пряка видимост, т.е. насрещният автомобил би могъл да бъде възприет много преди да попадне в осветената зона на другото МПС", пише в решението на съда. 
източник: dariknews.bg 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар