Вход | Регистрация

Младежката безработица е скочила на 30%

Тези данни изнесе днес във Велико Търново Цветан Цветанов, зам-председателят на ПП ГЕРБ и участник в семинар

Младежката безработица е скочила на 30%
Снимка: Север.бг

С 30 000 повече са безработни у нас за последната една година. Младежката безработица пък е скочила от 27% на 30%. Тези данни изнесе днес във Велико Търново Цветан Цветанов, зам-председателят на ПП ГЕРБ, който със зам.-председателя на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и депутат Цецка Цачева откри двудневен семинар на тема "Младежката заетост и насърчаване на предприемачеството сред младите”.

"Дори популизма в БСП за създаване на нови работни места, над 250 000, не може да се справи и да запази нивата на безработица у нас и да създаде поне възможности на гражданите за работа. За новия програмен период 2014 г. - 2020 г., по оперативните програми към настоящия момент няма възможни средства. Прекратени са и правоотношения с тези, които ползваха от стария финансов програмен период - 2007 - 2013. Само през 2009 - 2013, по времето на ГЕРБ по трудова заетост са назначени 100 000 души по тези програми", посочи Цветанов.

Според Оуен Дре, финансов директор на Мартенс Център в Брюксел младежката безработица е горещ проблем, валиден не само за младите хора у нас, а в цяла Европа.

"На семинара във Велико Търново аз ще покажа как чрез комбинация от мерки може да се разреши този проблем, без това да навреди на икономиката на България. Освен инвестициите е важно и насърчаването на младите да се реализират", каза Дре.

Сдружение ГЕРБ е член на Мартенс център от декември 2013 г. То е кандидатствало за съвместни семинари. За 2014 г. те ще са три на брой. Експерти от центъра ще консултират и дискутират различни проблеми у нас на срещи в различни градове.

Форумът във Велико Търново се организира от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и "Мартенс Център".

Участници в събитието са и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова, народните представители от ГЕРБ Милена Дамянова и Тотю Младенов, икономическият експерт към "Мартенс Център" Оуен Дре, представители на бизнеса и младежи от страната.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар