Вход | Регистрация

Нови възможности за сътрудничество на В.Търново с Азербайджан

Те ще бъдат в областта на икономиката и образованието

Новият посланик на Азербайджан Наргиз Гурбанова беше на посещение днес във Велико Търново. Тя се срещна с кмета Даниел Панов, с когото обсъдиха дейностите по частична реставрация на крепостта Трапезица, финансирани от азербайджанската фондация "Гайдар Алиев”, и разширяване на взаимното сътрудничество на регионално и национално ниво.

Даниел Панов представи икономиката в общината пред посланика, където 48% е делът на туризма, а много добро развитие има хранително-вкусовата промишленост с производството на сладкарски изделия, бира и месо. Посланикът на Азербайджан отправи покана към местния бизнес да участва в голямо кулинарно изложение в Баку, което се провежда през втората половина на юли.

Задълбочаване на контактите с България в сферите на транспортните връзки, инфраструктурата и енергетиката е от значение за Азербайджан, стана ясно по време на срещата. Двете държави имат стратегическо разположение по оста Европа-Азия и биха могли да имат взaимни ползи от това. Кметът Даниел Панов информира своята гостенка за предстоящото изграждане на магистрала "Хемус” и на скоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград, както и за успешната концесия на летището в Горна Оряховица.

Тема на срещата беше и развитие на сътрудничеството в областта на образованието. Община Велико Търново бе домакин на кръгла маса, в която взеха участие кметът Даниел Панов, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, посланик Наргиз Гурбанова, ректорът на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий” и полк. Веселин Мадански от НВУ "Васил Левски”.

Нови възможности за сътрудничество на В.Търново с АзербайджанОбщина Велико Търново

От страна на Азербайджан дойде предложение за провеждането на форум между ВТУ и Университета в Баку. Той може да се проведе във Велико Търново.

"Много съм щастлива, че Велико Търново се развива в толкова сфери и направления, и особено, че Азербайджан има своя принос в тези процеси. Ще продължим да допринасяме това да се случва”, каза посланик Гурбанова, след като имаше възможност да посети и хълма Трапезица.

Кметът Даниел Панов и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков представиха нагледно на посланика работата по българо-азербайджанския проект за реставрация, който е на стойност близо 3 млн. Лева и трябва да приключи до края на месец май.

Нови възможности за сътрудничество на В.Търново с АзербайджанОбщина Велико ТърновоДокладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57