Вход | Регистрация

Безплатни изследвания за диабет

Поводът е Световният ден за профилактика на болестта

Безплатни изследвания за диабет
Снимка: sxc.hu

Безплатни изследвания на кръвната захар на граждани ще се извършват на 14 ноември, четвъртък във Велико Търново.

Поводът е Световният ден за профилактика на диабета. За времето от 9.00 до 12.00 часа екип на д-р Петя Илиева – специалист ендокринолог ще преглежда желаещи в Общинския център за услуги и информация на гражданите в Общината, информират оттам.

Световният Ден на Диабета отбелязва петата и последна година от кампанията за периода 2009 - 2013 година на тема "Диабет: образование и превенция.” Тази година Световният Ден преминава под мотото "Да защитим нашето бъдеще”. Диабетът е едно от най-големите здравни предизвикателства на 21-ви век. По данни на Международната диабетна федерация в света с тази диагноза живеят над 371 милиона души, като близо половината от тях не знаят за това, а други 280 милиона са изложени на висок риск от развитие на болестта, информират от Регионалната здравна инспекция Велико Търново.

Ежегодно над 3 милиона души умират от диабет и усложненията му или по един човек на всеки 10 секунди. Броят на болните от диабет в Европа е 55 милиона души.

В област Велико Търново, към 31 декември 2012 година, по данни от статистическите отчети на лечебните заведения, на диспансерно наблюдение за диабет подлежат 12 176 души.

Медицината е доказала, че рискът от развитието на диабет тип 2 може да бъде снижен с 58% при промяна на начина на живот.

Международната Диабетна Федерация препоръчва:
      - Поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата - бързо ходене, плуване, каране на колело, танци. Редовното ежедневно ходене най-малко 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%;
         - Здравословен модел на хранене;
         - Поддържане на нормално телесно тегло.

        

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар