Вход | Регистрация

Вода с отрови пият в Търновско!

В 18 села хората поглъщат нитрати

Вода с отрови пият в Търновско!
Снимка: sxc.hu

Замърсена с нитрати вода пият жителите на 18 търновски села.

Най-тревожни са данните за павликенското село Горна Липница. Там съдържанието на отрови е с близо 50% над нормата. Близо 78 милиграма на литър, при допустимите 50, са нитратите в питейната вода. Затова и жителите на населеното място са в паника. Според тях вина затова имат арендаторите, съобщава bTV.

Велка Костова, от местната земеделска кооперация смята, че стопаните спазват нормите, определени от закона, които са позволени при наторяването и пръскането.

По закон водоизточниците трябва да имат санитарни зони, които ограничават близостта им до замърсители. В Горна Липница е обособена само една, с граници от 1955 година. Другите две задължителни зони липсват.

"Не може примерно Горна Липница да си плащат по 1.50 лева на кубик и същевременно хората да си купуват бутилирана вода  от магазина, за да пият”, възмутен е кметът на селото Юлко Палов.

От ВИК - дружеството пък подчертават, че се грижат за 250 вододайни зони. В много от тях отчитат прогресивно завишаване на нитратите още от 2009 година. "В конкретния случай ние подготвяме до Басейнова дирекция доклад за санитарно-охранителна зона, за втора и трета, която ще регламентира точно разстояние в километри или в метри, за да може да спре, при заповед на кмета да спре наторяването в тези зони”, обяснява инж. Николай Владков, ВИК "Йовковци" - Велико Търново.

"Най-рисков контингент са малките деца до 1-годишна възраст, бременните жени и хората, които са претърпели операция на стомашно чревния тракт”, допълва д-р Нели Иванова, зам. директор на РЗИ - Велико Търново.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57