Вход | Регистрация

Д-р Драгош Методиев: "Правим добър износ на студенти за Европа"

Д-р Драгош Методиев: "Правим добър износ на студенти за Европа"
Общински съвет - Велико Търново

"Една болница малък, среден или голям бизнес е? Ако може да се нарече "бизнес", то е също част от целия крах на прехода. Плод на всичките изминали години. Нещата още не са изкристализирали. Финансирането е само от Здравната каса и част от приходите са от Министерството на здравеопазването. Водещи сме и по износ на лекари, и на медицински сестри, което е жалко. Съсловните организация правят опити за качествено здравеопазване, което струва пари."

Това заяви д-р Драгош Методиев, кандидат за евродепутат от листата на АБВ, пред журналисти във Велико Търново. Той призова за подкрепа на лекарския протест, който е обявен за днес. Медиците "въстават" за качествено здравеопазване.

Системата на здравеопазването е създадена да защитава населението – да дава качествен продукт на гражданите. А лекарите са част от системата.

По думите на д-р Методиев пациентите също са част от здравната система и като така "обществото също трябва да стачкува, да даде своя глас какво трябва да се промени в системата", в която лекари и пациенти "са като ин-ян".

"Да водим ли болниците още като Търговски дружества, за да не фалират? Нещо трябва да се промени – основно финансирането. Ако един студент струва около 70 хиляди лева на държавата за 6 г., то тогава ние правим добър износ на студенти за Европа", коментира още д-р Драгош Методиев.

Д-р Драгош Методиев: "Правим добър износ на студенти за Европа"Север.бг

Водачът на листата Ивайло Калфин, който също участва в пресконференцията, акцентира и върху други проблеми в здравеопазването, които на практика се оказват едни от основните за запазване на качествени медицински кадри в България – заплащането на лекарския труд.

"В здравеопазва влизат немалко пари – и от джобовете на хората. Болниците лъжат с клинични пътеки, заболяванията "скочиха" - това е начина да излъжеш клиничните пътеки; дори и начина, по който се купуват лекарства – не с търгове, а с договаряне за остъпката. В Гърция държавата купува без ДДС лекарствата.

Чрез ДДС държавата изсмуква допълнително ресурс от хоратра , за да финансира здравната система, но не я и финансира както трябва. Навсякъде, където се пипне тази система, стои финансова схема, която източва пари. Проблемът е и в липсата на специалисти, ситуацията е критична.", не спести истините Калфин.

Икономистът фиксира вниманието и върху още един факт, който се неглижира.

"Ако държавата не плаща към касата парите за бюджетните служители, те не губят права, но ако обикновен човек не си плати 3 месеца здравната вноска, губи правата си. На практика касата работи само с парите на данъкоплатците.", посочи още Калфин.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар