Вход | Регистрация

Здравният министър с първо посещение във В. Търново

Д-р Таня Андреева се запозна с проблемите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, след което взе участие във форум на Фондация „Искам бебе”

Здравният министър с първо посещение във В. Търново
Снимка: Север.бг

"Все още онкоцентърът, в който има нова апаратура за милиони левове не е пуснат в експлоатация. За да бъде приет и да получи акт 16 е необходимо да бъдат отстранени някои проблеми. В понеделник стартираме  работа по отстраняването им и се надявам най-късно до средата на декември да успеем да работим вече в по-добра база.” С този и още проблеми на Великотърновската болница директорът й д-р Стефан Филев запозна здравният министър д-р Таня Андреева, която бе в старата столица и разгледа медицинската база и апаратура.

Здравният министър с първо посещение във В. ТърновоСевер.бг

От своя страна министър Андреева обяви, че Великотърновската болница е болницата с най-тежки нарушения в България. "Установени са редица нарушения, които трябва да бъдат изчистени от новото ръководство. Те касаят провеждането на процедури по Закона за обществените поръчки. Почти никое от изискванията на този закон не е спазено.", каза тя.

От Инспектората и Сметната палата са направили проверка на здравното лечебно заведение и на тази база е сезирана Държавната финансова инспекция, проверките на която продължават и към момента. След тяхното приключване ще се види дали са нйалице достатъчно основания за сезиране на други органи, които да проверят болницата.

Министър Андреева заяви, "може би това е болницата с най-тежки нарушения в България”. Но при изготвянето на бюджета за следващата година МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов” ще е една от приоритетните болници, на която ще бъдат отпуснати средства за ремонти и капиталови разходи.

Втората основна тема, която коментира министър Андреева бе във връзка със здравната карта на България. Здравният министър обяви, че тя ще бъде готова до края на март 2014 г.

"В изготвянето на здравната карта ще помага и Световната банка. Намерението на Министерство на здравеопазването е новата здравна карта да бъде със задължителен характер. Това ще бъде старта на промяната в болничната помощ”, обяви министър Андреева.

Тя коментира още, че няма яснота дали ще бъдат закривани болници, но е сигурно, че ще има преразглеждане на броя на легла по региони. По думите и в Ловеч и Кюстендил има толкова болнични легла колкото и в София, а в Перник са малко по-малко от тези в столицата. Но бе категорична, че в никакъв случай няма да се допуска сключване на договори с лечебни заведения, които не могат да предоставят качествена услуга.

Здравният министър с първо посещение във В. ТърновоСевер.бг

По-късно през деня министър Таня Андреева се срещна с представители на Фонд "Ин витро" и фондация "Искам бебе". Първото й посрещане в сградата на Общината бе с хляб и сол и под звуците на българска родопска музика, изпълнена от гайдари.

Министър Андреева обяви, че за първи път в централния бюджет на държавата в параграф "Здравеопазване” са заложени средства за развиването на дейността на фонда. Подкрепа е обещана и от финансовият министър, който е уверил, че Фонд "Ин витро”, Фондът за лечение на деца в чужбина и Фондът за лечение на възрастни в чужбина няма да останат без финансиране.

"Към Фонд "Ин витро" ще бъде създаден регистър и програми за недоносени бебета. Няма да си позволим да оставим нито една жена, която има нужда от съдействието на фонда, да остане без финансиране за процедурите, които трябва да извърши. Винаги съм казвала истински, че ще работя за децата и за младите жени на страната, защото за съжаление тенденциите са много страшни в демографската картина на страната, така че не търпи отлагане. Много се радвам, че все повече общини имат такава инициатива. Велико Търново е една от водещите пет общини, отделяща най-много средства за жени с репродуктивни проблеми.

По време на форума, организиран от Фондация "Искам бебе”, лекари специалисти направиха презентации, касаещи донорската програма и състояния на потенциална бъбречна недостатъчност при децата, генетични анализи, помагане за успешна бременност на молекулярно ниво, лечение на пациентки с таласемия.

Здравният министър с първо посещение във В. ТърновоСевер.бг

Повече по конкретните теми следете в рубриката ни "Да научим повече".

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар