Вход | Регистрация

Изследваха деца за скрита бъбречна заболеваемост

Инициативата е на Клиниката по детска нефрология и Българското дружество по нефрология

Изследваха деца за скрита бъбречна заболеваемост
Снимка: Север.бг

5000 деца до 18-годишна възраст от цяла България е изследвал в тазгодишната си кампания екипът на Клиниката по детска нефрология и Българското дружество по нефрология. Сред тях установили значим брой отклонения - деца, родени с един бъбрек, вместо с два и белтък в урината. Ако това не се установи след време детето, вече възрастен, ще страда.

"Ако не направи криза, за да бъде видяно, че детето е с един бъбрек, това не се знае. А органът работи за два от раждането му, натоварва се. Обаче това е състояние, което изисква сериозни ангажименти към него. Ако не положим усилия и оставим детето, този бъбрек ще бъде след 30 години с проблем. Родителите трябва да бъдат посъветвани как да се предпазват децата им от инфекции на бъбрека. Трябва да се помисли за хранителния режим. Тези деца не трябва да са с наднормено тегло. Сред другите аномалии, които се установиха, е белтък в урината, в малки количества.", обясни по време на преглед във Велико Търново ръководителят на екипа доц. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология и ръководител на единствената в България клиника по нефрология и диализа.

Скринингът за скрита бъбречна заболеваемост, който е безплатен, включва изследвания по кратък и улеснен метод, които показват наличие или липса на бъбречни заболявания при деца. Той включва неинвазивни манипулации изследване на урина с тест-лентичка за 12 показателя, ултразвук на отделителната система - бъбреци, пикочен мехур, уретери, измерване на артериално налягане, антропометрични показатели - тегло и ръст.

"Изследваните деца не са болни, но за да няма проблем след време, ние търсим сега отклонения в артериалното налягане, образа на бъбреците, урината, за да уловим едни начални промени. Мотивирани сме от факта, че в света се увеличава броят на възрастните с бъбречна недостатъчност.", допълни още доц. Буева.

Скринингът за скрита бъбречна заболеваемост при деца от 0 – 18 години се провежда в училища и детски градини във Велико Търново от 11 до 15 ноември. Инициативата е на Клиниката по детска нефрология и Българското дружество по нефрология, в изпълнение на Национална програма  за профилактика на бъбречните заболявания сред младите хора. Провежда се за трета поредна година.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар