Вход | Регистрация

Инфокампания за псориазиса

Мотото тази година е "Псориазисът не е заразен"

Инфокампания за псориазиса
Снимка: Север.бг

Инфокампания за псориазиса се провежда днес във Велико Търново.

Поводът е Световният ден на хората с болестта псориазис - 29-и октомври. Инициативата се провежда за втори път в страната и за първи път в старата столица. Пред сградата на Общината бяха раздавани брошури, тениски, разяснителни материали и гривни, с цветовете на кампанията - син и оранжев. Мотото тази година е "Псориазъст не е заразен".

На място, със своето дете бе Нели Николова, представител на Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения. Тя обясняваше на спрелите се граждани за болестта и начините на лечение.

"С инициативата искаме да покажем и кажем на обществото да бъде  бъде по-толерантно към хората с псориазис и псориатични усложнения, да не ги дискриминират, да ги приемат като нормални хора. Обменяме опит и казваме, кой с какво се лекува. Всъщност няма пълно излекуване. Но болестта не е заразна", казва Нели. Тя е майка на 12-годишната Нелина. Тя страда от болестта от четири години.

"Появи се като пърхут, засилен. Беше необичайно и затова я заведох на лекар. Сложиха и диагноза - себорея. И две години това лекувахме. Но след биопсията се оказа псориазис. Лекуваме го с локални средства - кортикостероиди. Ефектът е временен", казва Нели. И допълва , че по данни на специалистите в България има между 70 000 и 150 000  болни от псориазис. По света са между 2-3%. Границата на заболеваемост пада, отчитат специалистите. Вече 20 000 деца под 11-годишна възраст се разболяват годишно. Причината най-вероятно е начинът на живот и стресът.

Псориазисът е хронично протичащо възпалително заболяване и лечението продължава цял живот. То протича в 4 етапа. В последния етап трябва да се включат и биологични продукти, но засега в България те не се реимбурсират от Здравната каса. Целта на продължителното лечение е постигане на дълга ремисия.

Псориазисът не е типично автоимунно заболяване, но е в следствие на изменения в имунната система, обясняват лекарите. То не е заразно и не се предава от човек на човек. Болестта може да се прояви в резултат на генетична предразположеност, на стрес, на дихателни инфекции, на варицела, на приемане на хормони в резултат на различни медикаменти, травми.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57