Вход | Регистрация

Инфосреща за препоръчителната ваксина „Ротарикс“

Ваксината е срещу ротавируса

Инфосреща за препоръчителната ваксина „Ротарикс“
Снимка: sxc.hu

Информациона среща се проведе в училището за родители "Happy Mums” във Велико Търново. В нея взеха участие педиатърът д-р Полина Филева и родители. Д-р Филева запозна родителите на малчуганите с позлите от ваксината "Ротарикс", която се бори срещу ротавируса.

Ваксината се приема на два пъти. Една доза струва 120 лева. Затова и лекът не се използва толкова много, въпреки, че помага при борбата срещу вируса. Д-р Филева каза, че дълги години децата са заболявали от вируса и не е имало специфично лечение за проблема.

Болестта е вирусна инфекция, която причинява разстройство, повръщане, дехидратация и фибрилитет. Специфичното е, че заболявабнето е много заразно и много бързо се разпространява. Най- често бебетата се разболяват от ротавируса, когато са на около 6 месеца. Тогава те са най-уязвини, защото са изчерпани антителата, придобити ембрионално. Според лекарката е добре ваксината да се започне след шестата седмица, а втория прием трябва да бъде до шестия месец.

Медикът заяви, че в страни като Белгия, Финландия, Германия и Англия, тази ваксина е задължителна, тъй като предпазва на 97 процента от заболяването. И изказа своето съжаление, че у нас тя е само препоръчителна.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 Източник: Радио Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар