Вход | Регистрация

Медиците в Търново солидарни със софийските си колеги!

Проблемите са следствие от липсата на цялостна реформа и дългосрочна визия в сектор здравеопазване, пишат в декларация лекарите

Медиците в Търново солидарни със софийските си колеги!
Снимка: Север.бг

Лекарите във Велико Търново подкрепят протеста на медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Те изразиха позицията си с нарочна декларация.

"Проблемите на Спешната помощ в България не са от ден, седмица, месец или година. Те са следствие от липсата на цялостна реформа и дългосрочна визия в сектор здравеопазване. Близо едно десетилетие РК на БЛС във Велико Търново алармира, че липсата на човешки ресурси, а не просто отсъствието на финансов ресурс, законова рамка и политически консенсус водят системата към колапс.

Системата на спешната помощ в цялата страна се използва за буфер в здравеопазването. Нещо повече – в последните години бяха закрити много лечебни заведения (в това число общински болници), неимоверно се увеличи и борят на здравнонеосигурените лица, което допълнително увеличи товара на спешните медици по места", пише в писмото си търновската лекарска колегия.

Оттам информират, че категорично отказват да приемат позицията на Министерството на здравеопазването, защото я намираме за популистка и нещо повече - за политически цинизъм.

"Вместо да признае проблемите и да предложи решения МЗ огласи "Резюме на одитен доклад от проверката в ЦСМП - София град”. Докладът от тази проверка обаче не е от ден, седмица или месец назад. Де факто той само показва некомпетентността и незаинтересоваността на българските държавници да нарекат проблемите с истинските им имена и да предложат решения. Оставката на д-р Георги Гелев не може да бъде решение на проблем, които в еднаква степен засяга не само колегите ни в София – град, но и тези в цялата страна.

Ежедневно системата на здравеопазване в цялата страна понася тежки удари в резултат на отсъстващ управленски, нормативен и финансов ресурс, както и заради липсата на политическа воля", пишат от търновската колегия.

Нейните представителите настояват да получат отговор как ще се решат проблемите, а не чия оставка иска на бюрото си министърката. При нужда те са готови да подкрепят протеста на колегите си от столицата със стачни действия на територията на област Велико Търново.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57