Вход | Регистрация

Холотропната терапия лекува медицински проблеми

Холотропната терапия лекува медицински проблеми
Личен архив
Петьо Коджабашев е от град Бургас. Завършил е GTT (Grof Transpersonal Training) и е сертифициран водещ по Холотропно дишане. Преминал е обучение за работа с тялото, което се нарича Ошо ребалансинг и е Ребалансинг терапевт. Сертифициран е и като психотерапевт по "Позитивна психотерапия" към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP).

Петьо Коджабашев бе един от участниците на Международния форум-изложение "Здраве, щастие, красота", който става все по-популярен и всяка година събира във Велико Търново все повече и интересни "производители на здраве".

Бургаският терапевт води групи по холотропно дишане и дава ребалансинг сесии в България в градовете Бургас, Ямбол, Велико Търново, София, Стара Загора, както и в други страни - Русия, Латвия, Украйна, Тайланд. Занимава се и с провеждане на обучения по класически и спортен масаж, аюрведа йога масаж.

За Север.бг, който бе медиен партньор на изложението, "лечителят на духа" сподели, че интересът му към тези методи съществува много отдавна и вече повече от 20 г. практикува като терапевт. Той обясни същността на самата практика и влиянието й върху съзнанието ...

 

Г-н Коджабашев, какво представлява методът "Холотропно дишане", кога и как е създаден?

Методът "Холотропно дишане" е свързан с трансперсоналната психология. Тя възниква в края на шестдесетте години на двадесети век, като основен принос за развитието й имат психолозите К. Г. Юнг, Станислав Гроф, Ейбрахам Маслоу, Кен Уилбър и др. Трансперсоналната психология стои на границата между психологията и духовния опит. Тя се интерсува от духовните преживявания, необичайните състояния на съзнанието, духовната "осъзнатост", медитативните, шаманските и ритуални практики.

Холотропното дишане е емпиричен (преживелищен) метод на терапия, създаден от Станислав Гроф – чех по произход. Методът използва специфична дихателна техника. Отличава се от другите психотерапевтични методи, които са основно вербални, с това, че използва комбинация от много прости, но ефективни невербални средства: ускорено дишане, емоционално заредена музика и техники на работа с тялото. С помощта на тези средства се освобождават соматичните и биоенергийни блокажи и емоционални травми.

Холотропното дишане представлява мощен и ефективен метод на терапия, достигащ до дълбоки преживявания. Наименованието на метода произлиза от гръцки. Думата "Holos” означава цялостност, "trepein” – движа се към, а оттам и значението на самото наименование на метода - "Дишане, което води към цялостност".

Колко продължава една сесия по холотропно дишане и как се провежда?

Сесията продължава около три часа. Процесът се провежда по двойки - холонавт /"дишащ"/ и ситер /"асистент”/. Сесията завършва с рисуване на мандала и групова дискусия (споделяне).

Холотропната терапия лекува медицински проблемиличен архив

 

Какви преживявания могат да се активират по време на процеса и с каква продължителност? Какво представлява интеграцията?

Преживяванията са индивидуални и специфични за всеки човек. При тази терапия се активира т.н. вътрешен енергиен целител - онова уникално и индивидуално вътрешно състояние, което всеки притежава, вътрешна мъдрост, която единствено знае кое е най-добре за личността в определен момент.

Преживяванията продължават и след сесията, като част от интеграцията – тя може да бъде завършена в сънищата и в ежедневието, и може да отнеме дълго време, тъй като се засягат дълбочинни процеси в човешкото съзнание. Продължителността на преживяванията е индивидуална за всеки – седмица, месец и по-дълъг период от време.

Интеграцията е процесът на осъзнаване на преживяванията. Рисуването на мандали и споделянето е част от процеса на интеграция. Рисуването на мандала е начин за завършващо сесията и натрупаните преживявавания себеизразяване. Една визузализация на преживянато.

Допълнителна работа с тялото е необходима, ако има незавършеност на процесите, които са се активирани по време на сесията - емоционално и физическо напрежение. Работата с тялото се извършва за насърчаване на пълното себеизразяване, завършването и осмислянето на преживяванията.

Холотропната терапия лекува медицински проблемиличен архив

За кого е подходящ методът, какви са ползите от него и има ли противопоказания?

Методът провокира към търсения за самопознание и постигане на добър баланс на личността. Могат да се наблюдават следните процеси и резултати: освобождаване от страхове и комплекси, преодоляване на кризи, активиране на творчеството и интуицията, терапия на стрес, зависимостите, като алкохол и наркотици, освобождаване на невротични и психосоматични симптоми - облекчение на тревожни състояния, на фобии, на главоболие, мигрена, психосоматични болки, освобождаването от мускулно напрежение, отшумяване на хронични инфекции. Холотропната терапия би могла да играе важна роля като допълнително средство при лечението на много оплаквания, които днес се смятат за чисто медицински проблеми.

Съществуват и противопоказания: тежки хронични заболявания - особено сърдечно-съдови,епилепсия, глаукома, бременност, остеопороза, скорошна операция и фрактури, остри инфекциозни заболявания.

Може ли холотропното дишане да се практикува самостоятелно?

Холотропното дишане се практикува в индивидуална сесия или в група, но винаги в присъствието и под наблюдението на обучен терапевт – сертифициран водещ по Холотропно дишане.

Какво представлява Ребалансинг терапията?

В средата на седемдесетте години на 20-ти век около Ошо – просветен индийски мистик се формира общество от търсещи духовното от целия свят. Разбирането на Ошо за "цялостния човек” създава отворено и експериментално пространство за хората, в което да развиват границите на телесните практики. През 1980 г. Ошо нарича тази практика на работа с тялото "Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като Ошо Ребалансери.

Ребалансинг е динамичен практически подход за интеграция и енергизиране на цялата личност. Поддържането на определени вярвания и поведения в ума има своя еквивалент в състоянието на определени блокажи и напрежения в различни части на тялото.

Ребалансинг означава да се завърнем към баланса – да се научим да баласираме /тяло, ум, сърце и т.н./. Основната цел не е цялостна релаксация, а постигане на здравословен баланс между напрежението и отпускането.

Методът представлява съчетаване на индивидуален телесен анализ, дълбоко тъканен масаж и общо освобождаващи техники (биотехника). Освобождаването на тази енергия дава повече разбиране и просветление за собствения ни потенциал.

Холотропната терапия лекува медицински проблемиThinkstock/Guliver

Ребалансингът се отнася към тялото като към дар с огромна стойност, а не като механизъм, който да бъде поправен. По този начин набляга на уникалността на всяка личност и нейното себеизразяване.

Структурата от десет сесии обхваща систематизирано цялото тяло. Работи се върху гръдния кош и дишането, краката и стъпалата, раменете, тазовия пояс и ръцете, вътрешната страна на краката и таза, корема, гърба, главата, врата и лицето, върхуобединението на различните части на тялото, като специално внимание се обръща на областите долна - горна част на тялото, лява - дясна част и глава – тяло. Процесът завършва с интеграция. Интеграцията е преживяване на "цялостност”.

В контекста на десетте сесии това означава да преживееш тялото си като едно органично цяло.

Резултати от ребалансинг терапията са: по-добро разбиране на тялото и неговите реакции, освобождаване от хронична умора, подобряване състоянието на ставите, мускулната тъкан, осанката, възвръщайки грацията на тялото и красотата.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар