Вход | Регистрация

Яжте супер храни, за супер здраве!

Яжте супер храни, за супер здраве!

Супер храните продължават да държат класацията на най-купуваните продукти в магазинчетата за здравословно хранене във Велико Търново. В последно време обаче, помежду тях се "намества" друг хит на пазара -  черният чесън.

Изследвания на азиатски професори и доктори на науките установяват много положителни характеристики. В азиатските страни от хилядолетия прилагат технологията на ферментация при различни продукти, благодарение на тази технология зеленчуците, билките, корените и другите продукти от растителен произход стават по-полезни и се усвояват лесно от организма.

Черният цвят на чесъна се получава за около два месеца в специални камери. При точно спазване на определена последователност на влажността при температура около 70 градуса, чесънът се подлага на съответната обработка. Без никакви добавки и по естествен начин той променя цвета си.

Добър за засилване на имунитета, намалява атеросклерозата, кръвната захар, холестерола, кръвното налягане, запазва младостта, за профилактика на сърдечно-съдови заболявания,

Черният чесън има дълга история в Корея, Тайланд и Япония. В тези страни той се произвежда в големи количества и намира широко приложение в храненето в чист вид като подправка и водни екстракти. Неслучайно средната продължителност на живот в тези страни е над 80 години, казва с усмивка Ирина Георгиева, собственик на здравословно магазинче във Велико Търново.

Яжте супер храни, за супер здраве!

Търсят се и плодчета годжи бери, мак, алое, мравченото дърво, китайски гъби, които засилват имунитета, зеленото кафе, кленов сироп, кълнове, зеолит. Интерес има и към суровите ядки, студено пресованите нерафиринани масла, спагети със спирулина, зърнени храни. Все по-често търсени са и брашната от различни зърнени култури като елда, просо, нахут, ориз, ръж и рожково, мая за приготвяна на тесто за направа на домашен хляб, казва Ирина Георгиева, собственик на здравословно магазинче във Велико Търново.

Яжте супер храни, за супер здраве!

Според нея добра алтернатива на обикновената сол и захар са морската или хималайската сол и кафявата нерафинирана захар. Те са натурален продукт, добит от чистата природа. Например хималайската сол се получава чрез ръчен труд от кристали, взети от защитени от замърсяване места, дълбоко в недрата на земята. Те се сушат на слънце и се раздробяват след това. Соли достатъчно и съдържа 84 полезни микроелемента в себе си, а леко червеникавият й цвят се дължи на желязото.

"Траен интерес има и към билките. Действат по-бавно, но нямат страничните ефекти на лекарствата", казва още Ирина. И смята, че когато хората купуват евтина и некачествена храна, започват да дават пари за лекарства. А здравословните храни не хранят тялото, а клетката.

Яжте супер храни, за супер здраве!

Много от нейните клиенти й споделят, че този или онзи продукт им е помогнал, тогава тя е най-щастлива и доволна, че е успяла да помогне. Знае, че трябва много и винаги да чете, за да е актуална с информацията и полезна със съветите си. А те са изказване на Хипократ, че "Храната трябва да бъде нашето лекарство, а лекарството - нашата храна" и от опит - да се консумират повече сурови храни, по-малко тестени и пържени, защото е важно и качеството, и количеството.

Супер храните

Киноа, амарант, елда, чиа или лимец, все странни имена на иначе полезна храна, позната на човека от хилядолетия. Част от нея наричат божествена или космическа, друга пък принадлежи на древните инки отпреди 10 000 години.

Киноа се възприема като зърнена култура, но е по-скоро близък родственик на спанака, цвеклото и лободата. Известна е отпреди 10 000 години. Родината й е Южна Америка. Инките я приемат за свещена и я консумират ежедневно, наред с картофите и царевицата. Наричана е още "дребен ориз”, семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото. Има удивителни хранителни качества, богата на белтъчини и на всичките осем незаменими аминокиселини. Източник на витамини, минерали и растителни влакна.

Яжте супер храни, за супер здраве!

Амарант е също прекрасна здравословна храна. Отглеждан от цивилизациите
от Доколумбова Америка. Източник на фибри, желязо и калций. Също търсена заради високата си хранителна стойност.

Лимецът - също и все по-често е неизменна част от хранителния режим на търновци, решили да се грижи за своето здраве и пълноценен живот. Благодарение на храната на боговете два пъти по-бързо се възстановява лигавицата на дебелото черво. В лимеца има почти нула процента глутен, успешно решава анемични проблеми, добър актиоксидант. Здравословният ефект идва от това, че зърното не полепва по червата и предпазва от рак. Хлябът, приготвен от лимец, засища добре и е лековита храна. Познат е и като "житото на фараоните" или космическа храна, с него се хранели и траките по нашите земи.

Яжте супер храни, за супер здраве!

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар