Вход | Регистрация

Ансамбъл „Филип Кутев” с пролетен концерт в Русе

Ансамбъл „Филип Кутев” с пролетен концерт в Русе

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"  ще гостува с пролетен концерт в Русе утре, 13 март, от 18:30 часа в зала "Дунав". Това е шестият концерт от националното турне на ансамбъла през тази година, посветено на 110 години от рождението на основателя му Филип Кутев /1903-1982/.

Билетите за изявата в Русе са с цени от 6, 8 и 10 лв., като за групи са предвидени отстъпки. От специални цени ще се ползват също училища, фолклорни състави, читалища и пенсионерски клубове, съобщиха организаторите.

Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. Още от самото начало той е сформиран като професионален състав. Първите скромни, но талантливи млади певци, танцьори и музиканти са постъпили в ансамбъла след сериозен подбор на специално проведения национален конкурс. Наред със своя артистичен талант те носят и несметното фолклорно богатство на своите родни места. Всичко останало като теория, организация се добавя от ансамбъла и благодарение на това, той се превръща в една престижна школа за сценично фолклорно изкуство, каквато е и досега.

Основател и главен художествен ръководител на ансамбъла от неговото основаване е големият български композитор Филип Кутев, един от най-добрите познавачи на българската народна музика. Танцовата група се е ръководила от народната артистка - хореограф Маргарита Дикова, работила дълги години в областта на българските народни танци. За диригент е бил привлечен Иван Кавалджиев, за филолог - фолклорист - Мария Кутева.

Мисията на ансамбъла е да "превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаиклубове, съобщиха организаторите.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



RuseInfo.net
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар