Вход | Регистрация

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа – 9 май. Ученици и малчугани от детските градини дефилираха по главната улица "Васил Левски” със знамената на всички държави – членки на Европейския съюз. Пред сградата на Общината бяха издигнати знамената на България, ЕС и старопрестолния град. Стихотворение, посветено на Деня на Европа, рецитира малкият Никола. Присъстваха представители на институции, образователни средища, жители и гости. 

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че Старата столица е първият град в България, който празнува Деня на Европа за двадесета година, далеч преди членството на страната ни в Европейския съюз. Той посочи, че от самото й начало традицията е насочена към децата и младите хора. "Щастливи сме, че днес те имат възможността да участват в много европейски образователни проекти, да пътуват, да се срещат със свои връстници, да обменят опит, да учат и работят заедно”, каза Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново подчерта, че равноправното членство на България в европейските структури представлява сбъдването на национална мечта, зародила се в умовете и сърцата на най-светлите и видни представители на българското Възраждане. "На нас се пада честта и отговорността да участваме и да защитаваме европейския проект винаги, когато има необходимост от това. Признателни сме и благодарни към всички, които работиха за присъединяването на България в Европейския съюз, както и на всички, които днес утвърждават с делата си европейския дух и ценности”, подчерта Панов.

"Преди да бъде европейски съвет, комисия и парламент, преди да стане единен пазар за над 500 милиона души, европейският проект е преди всичко пространство на споделени ценности. Европейският съюз не е просто най-мащабният политически проект в историята, а нашата надежда, че бъдещето може да носи мир, прогрес, развитие, социално-икономическо равенство и просперитет за всички. Тези ценности ни завещаха основателите на обединена Европа. Затова във времена, в които европейският проект е подложен на външни атаки и вътрешни изпитания, наш дълг е ясно е да го подкрепим. Наш дълг е да продължим да изграждаме общ политически, икономически и най-вече ценностен проект, в центъра на който стои всеки от 500-те милиона европейски граждани”, каза Даниел Панов.

Празникът продължи с многобройни изненади за децата. По случай Деня на Европа в 21,00 ч. ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина”. След края на шоуто крепостта Царевец ще бъде осветена в синьо и жълто – цветовете на знамето на ЕС.

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар