Вход | Регистрация

Велико Търново ще чества Деня на българската просвета и култура

Велико Търново ще чества Деня на българската просвета и култура

Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В 10,30 ч. сутринта от площад "Велчова завера” над 700 ученици и възпитаници на детските градини ще се включат в празнично шествие, което ще продължи до сградата на Общината. Младите великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България. Участие ще вземат също студенти и преподаватели от Великотърновския университет.
По същото време в ритуалната зала на Общината кметът Даниел Панов ще се срещне с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци. В 11, 15 ч. Даниел Панов ще произнесе празнично слово и ще награди носителя на общинската награда за завършен гимназиален етап на обучение "24 май". Отличието ще бъде връчено на Васил Иванов - изявен зрелостник и отличник от Природо-математическа гимназия "Васил Друмев”. Кандидатурата му бе гласувана от специално назначена комисия, председателствана от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Кратката церемония ще се състои на сцената пред Община Велико Търново.

Програмата ще продължи с празничен концерт. В 21,30 ч. на площад "Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина”.

Във връзка със събитията, временно ще бъде променена организацията на движението – от 9,30 ч. на 24 май до 12,00 ч. ще бъдат затворени площад "Велчова завера”, улиците "Стефан Стамболов” и "Независимост”. Забраната за движение по улица "Васил Левски” ще важи от 9,30 ч. до 14,00 ч. Затворен ще бъде и площад "Цар Асен I” – за времето от 21,15 до 22,00 ч. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар