Вход | Регистрация

Срути се покривът на художествената галерия в Русе

По чиста случайност няма пострадали, тъй като инцидентът е станал вчера, когато галерията почива

Срути се покривът на художествената галерия в Русе
Галерия - Русе

Заради натежал сняг, част от стъкления покрив на Русенската художествена галерия се срути.

По чиста случайност няма пострадали, тъй като инцидентът е станал вчера, когато галерията почива. Отломките са паднали в залата, където е експозицията с картини на стари майстори, сред които и платна на Дечко Узунов, информира БГНЕС.

За щастие разлетелите се стъкла от покрива не са повредили картините, каза директорката на галерията Елена Великова.

През миналата година от галерията са били принудени да си направят метален бордюр и мрежа, за да спират снега, но и това не е помогнало.

Състоянието на галерията е доста плачевно, тъй като от построяването й през 70-те години не е правен основен ремонт. Покривът тече при всеки дъжд, а в една от залите са се образували огромни фуги. Наложително е да се направи спешен ремонт, като предстои специална комисия да огледа конструктивното състояние на сградата.

Преди две години Общината бе изготвила проект за реконструкция на цялата галерия, но той не бе осъществен. Сумата специално за сградата на галерията бе 1,3 млн. лв.

На място да огледа щетите дойде лично кметът на Русе Пламен Стоилов заедно с главния архитект Живка Бучуковска.

"Община Русе ще кандидатства за финансиране на цялостен ремонт на Художествената галерия от Европейските фондове", заяви градоначалникът.

Сградата е застрахована и в момента се прави оценка на щетите. Във връзка с появилите се в югозападната част на зданието пукнатини по стените, които се разширяват непрекъснато, ще бъде извършено геодезическо заснемане, информират от Общината.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар