Вход | Регистрация

Търновски танцьори смаяха Охрид

Танцова формация "Търновска царица" представи Велико Търново на международен фолклорен фестивал в Македония. Това беше седмото поредно издание на "Разиграно оро", което се състоя в Охрид.

В концертите се включиха над 1 200 танцьори от 30 фолклорни състава. Те бяха от общо 10 европейски държави - България, Полша, Сърбия, Турция, Чехия, Словакия, Русия, Италия, Румъния и разбира се домакините. Фестивалът започна с дефиле на всички участници по главните улици на македонската столица. Участниците се изявяваха на специално, изградена сцена на площад "Крушевска Република”.

Велико Търново беше представено от любителска танцова формация с художествен ръководител Георги Радев. Нашите изпълнители закриха 4-дневният форум с четири танца: женски танц "Северняшко настроение”, "Дряновските булки”, "Шира на мегдана” и "Черкезки ритми”. Българските хора впечатлиха всички зрители и обраха бурните им овации. Търновските танцьори представиха и прословутото българско гостоприемство като връчиха специални подаръци от кмета на старата столица - Даниел Панов. Членовете на формация "Търновска царица" презентираха пред управата на град Охрид и пред всички участници във фестивала кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на Културата 2019.

Международният фолклорен фестивал "РАЗИГРАНО ОРО” се организира от ансамбъл за народни песни и танци "ФИЛИГРАНИ” град Охрид, Кметството на град Охрид и Министерството на културата. Това е най-масовият фестивал за народни танци в Македония според данни на организаторите и броят на участниците.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар