"Етър"-ът кани на Празник на пестила
Снимка: АЕК "Етър"
Празник на пестила организира Архитектурно-етнографският комплекс "Етър".
Проявата, която се организира за първи път ще се проведе на 21 септември, събота, от 11.30 ч.
Гостите на комплекса ще могат да научат традиционната рецепта за производство на пестил и да опитат деликатеса, наречен "габровски шоколад”. Това е дълготраен продукт, може да стои с години без да се разваля. Произвежда през септември от сини сливи, но истинският вкус може да се усети едва по нова година, когато е готов за консумация.
Пестилът представлява консерва, приготвена по начина, по които са го правили нашите баби и прабаби. На практика ястието е сгъстена и изсушена плодова каша, към която не се добавя захар или други подсладители. Този начин на приготвяне запазва ценните свойства на продуктите, в същото време ни предпазва от натрупването на тлъстинки. Сливите са изключително полезни за хората, страдащи от лениви черва. Те са полезни и за дейността на сърдечния мускул, тъй като помагат за отделянето на холестерина от организма. Сливите са полезни за хората, страдащи от атеросклероза, заболявания на жлъчния мехур, хипертония или проблеми с бъбреците. Сливите са богати на въглехидрати, имат малко калории. Те са добър източник на витамин С.