Вход | Регистрация

"Пътят на хляба" и "Голямото търновско хоро"

Проявите са част от многобройните събития, които Общината е организирала за Деня на Независимостта

"Пътят на хляба" и "Голямото търновско хоро"
Снимка: Север.бг

Как се прави хляб и мая по автентична българска рецепта, спирт в домашната дестилационна и въртяно кафе ще покажат във Велико Търново от клуб "Традиция" на 22 септември - Деня на Независимостта. Атракцията за празника се прави в такъв мащаб за първи път у нас. В пространството около паметника "Майка България" ще бъдат разположени 7 поста, на които аниматори ще показват пътя на насъщния, поясни днес Върбан Минев, председател на клуб "Традиция". А от изпечените хлебчета всеки великотърновец и гост на града ще може да опита със сол или червен пипер.

Друга атракция за националния празник е "Голямото търновско хоро", което ще се проведе за втори път и е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата.

По повод Деня на Независимостта се очаква в старата столица да пристигнат вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на Народното събрание Михаил Миков, обяви Нелина Църова, директор на дирекция "Култура" към Община Велико Търново.

За годишнината от местната администрация са организирани редица предпразнични прояви:

От 20 до 22 септември (петък, събота и неделя) в Световния ден на мобилността се организира "Велико Търново - маршрут без автомобили". Всеки включил се трябва да изреже талон от местен вестник. Който премине по всички точки в трите дни ще получи награда, обещават от Общината.

Проявите започват с Нощта на Самоводската чаршия на 20 септември от 18:00 часа. Продължават на 21 септември от 10:00 до 13:00 часа - в парк "Марно поле" с инициативата "Мама, татко и аз - с карта в парка", а на 22 септември ще се върви по определен маршрут - от Туристическия информационен център, крепостта Царевец, Музей "Възраждане и Учредително събрание". Включване в Голямото търновско хоро е последната заверка на талона.

На 19 септември, четвъртък, от 14:00 до 16:00 часа е семинарът "Велико Търново - кандидат за Европейска столица на културата 2019 - иновации и култура", придружен с изложба "Разрушение и съзидание".

В 17:30 часа е изложбта на творби на горнооряховски художници от сдружение "ГОАРТ" в изложбени зали "Р. Махайлов". По-късно е Вечер на седмото изкуство в клуб "Таралеж".

На 20 септември, петък, от 20:00 часа пред паметник "Асеневци" е концертът на Военния биг бенд и приятели.

На 21 и 22 септември, събота и неделя, от 9.00 до 18.00 часа в регионалната библиотека "П.Р.Славейков" ще бъде открита изложбата на стендови модели на автомобили, влакчета.

В съботния ден се открива и Седмият международен фестивал на военните духови оркестри, пред МДТ "К. Кисимов" от 17:00 часа. След това е дефилето на оркестрантите.

В 18:00 часа, в изложбени зали "Р. Михайлов" своя експозиция ще открие известният търновски художник Христо Панев.

Ето и празничната програма за честване на 105 години от обявяването на Независимостта във Велико Търново:

7:30 часа - празнична света литургия - църквата "Св. 40 мъченици".

9:00 часа - водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на знамената на държавните и общински институции, учебни заведения и НПО.

10:30 часа - военен ритуал за издигане на националното знаме на България, празнични слова и богослов на крепостта "Царевец"

11:00 часа - поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта

11:30 часа - празнично шествие и полагане на гирлянд и цветя на паметника "майка България"

12:00 часа - историческа възстановка и дегустация "Пътят на хляба на българите" , паметник "Майка България"

12:30 часа - празничен шоу спектакъл в Международния фестивал на военните оркестри - пред сградата на пощата

13:00 часа - празничен концерт с участието на певци и любителските състави от Велико Търново пред сградата на Общината

13:00 часа и 15:00 часа - от църквата "Св. 40 мъченици", крепостта "Царевец" до музей "Възраждане и Учредително събрание" се организира безплатен екскурзоводски тур по исторически места

15:30 часа - отриване на реконструиран фонтан пред галерията "Борис Денев"

16:00 часа - изложба "105 години независима България" пред факултет "Изобразителни изкуства" към ВТУ

17:00 часа - концерт на фолклорен ансамбъл "Българе" - пред сградата на Общината.

18:00 часа - "Голямото търновско хоро", в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата от паметник "Майка България до крепостта "Царевец".

18:45 часа - общи изпълнения на оркестрите, участници в Международния фестивал на военните оркестри - площад "Цар Асен I"

19:00 часа - изпълнения на строеви хватки с оръжие от Представителната рота на НВУ "В. Левски"- площад "Цар Асен I"

19:30 часа - тържествена проверка

20:15 часа - аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации.

<< Sever.bg във Facebook >> 

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57