Вход | Регистрация

6 църковни храма в община Свищов получават финансова помощ

6 църковни храма в община Свищов получават финансова помощ

В началото на 2017 година, по инициатива на кмета Генчев, църковните настоятелства на няколко църкви и манастири в община Свищов, съвместно с кметовете по места, за втора година изпратиха писма до Дирекция Вероизповедания в Министерски съвет и съответно до Великотърновската епархия, с молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки за необходимите ремонтни дейности.
     
На 2 май кметът на община Свищов получи от Дирекцията по Вероизповедания уведомителни писма, с които бе информиран, че са отпуснати средства в размер на 41 хиляди лева за ремонтни дейности на 4 църкви и два манастира на територията на общината. Храмовете, които получиха строго целева държавна субсидия са: манастир "Св. Св. Петър и Павел" в гр. Свищов, на който е отпусната сумата от 8 хиляди лева; манастир "Св. Успение Богородично" в гр. Свищов, който ще разполага със средства за ремонт в размер на 10 хиляди лева; храмовете в селата: Александрово, Морава и Царевец, на които са отпуснати по 5 хиляди лева и църквата в с. Овча могила – с 8 хиляди лева за ремонт. 

След ремонтните дейности, в срок до 15 декември 2017 година, в Дирекцията по Вероизповедания към Министерски съвет ще бъдат изпратени заверени копия от разходно-оправдателните документи, с които ще се удостовери, че отпуснатата държавна субсидия е усвоена и разходите са направени  строго целево.

Напомняме, че през изминалата 2016 година 6 църковни храма в общината получиха средства за ремонт на обща стойност 43 413 лева и най-вероятно  тяхното правомерно изразходване дава основание на Дирекцията по Вероизповедания да гласува отново доверие на община Свищов. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар