Вход | Регистрация

Валери Стефанов представи последния си роман в Търново

"Слепия градинар, или Душата си тръгва в 10:34" е книга за последните мигове на поета Димчо Дебелянов

Валери Стефанов представи последния си роман в Търново
Снимка: Север.бг

Професор Валери Стефанов представи пред великотърновската публика последния си роман "Слепия градинар, или Душата си тръгва в 10:34". Книгата е за последния ден от живота на Димчо Дебелянов, когато той бива убит на Южния фронт през Първата световна война. Стефанов прочете няколко цитата от книгата си, която определи като постмодерна и със силно редуциран сюжет, което позволява на читателя да чете каквито си иска откъси, без това да нарушава цялостното усещане за творбата.

"Книгата започва с мисъл на Чехов: "Ако една пушка виси на стената, по някое време трябва да гръмне и да застреля писателя". Тази мисъл е казана по отношение на пиеса и затова ние ще започнем пиесата, като ще дам думата на Иван Станков да зареди пушката. Аз ще бъда второто действие, предполага се, че ще мога да гръмна", образно се изрази академик Радев преди с колегата си да отправят литературна критика по отношение на романа.

"Книгата е писана в диалог и в рефлексия спрямо други текстове, като обект на внимание е не само Димчо Дебелянов с неговата история и литературата, която е написал, а и начинът, по който той я е възприемал. Има един разказан Димчо Дебелянов така, както аз го виждам, с което не съм направил много.

Това е история за безумното време на Димчо Дебелянов. История на българското полудяване и на оглупяване, защото в полудяването има нещо възвишено, а в оглупяването има нещо нищожно, нещо, което те смачква. Една от тъгите в тази книга е тъгата от оглупяването и тя вероятно се чувства.

Книгата е написана много импулсивно и на един дъх. Аз исках тя да се случи такава, с всичките си слепоти, защото вижда само част от нещата. Тя е съвкупност от конкретни фрагменти от биографията на Дебелянов и от мистификации", така авторът характеризира творбата си.

Валери Стефанов е български литературовед, професор по история на българската литература в СУ "Свети Климент Охридски". Автор е на многобройни изследвания в областта на литературната история, както и на романите "Изгубените магарета", "Някой отдолу" и "Слепия градинар или Душата си тръгва в 10.34". Член е на редакционни колегии на редица академични сборници и издания.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар