Кулинарна рибна надпревара в Гимназията по туризъм
В навечерието на утрешния Никулден се включиха първенците на търновското училище
Снимка: Север.бг
Кулинарно състезание "Великотърновска никулденска традиция” се проведе в Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон” – Велико Търново днес.
Негови организатори бяха Регионална библиотека "П. Р. Славейков", сдружение "Възможности", училището-домакин и Регионален исторически музей. Проявата е по проект "Lady cafe", по секторна програма "Грюнвиг" - "Учене през целия живот".
Сръчни момичета и момчета запретнаха ръкави още от ранни зори и решиха да премерят сили в надпреварата. Три отбора с по двама ученици за три часа успяха да приготвят по свой начин една от най-изисканите рецепти - филе от лаврак, със скариди, бейби моркови, праз и бяло вино, поднесени с манатарки с прясна мащерка, чери домати и лайм.
Те трябваше да поднесат блюдото си по най-оригинален начин. А компетентно жури определи накрая победителите. Това са Христина Христова и Христина Иванова. Те, както и съучениците им останали на второ и трето място получиха кулинарни книги и грамоти.
Наред с кулинарните шедьоври, пред ученици от гимназията беше представено и движението "Slow food”, и проекта "Lady café ".
"В забързаното ежедневие не обръщаме внимание, с какво се храним и поемаме на крак нездравословни храни. Това води до наднормено тегло и здравословни проблеми. Храненето трябва да се превърне в ритуал, а не в простичка задача в забързаното ни ежедневие. У нас можем да произвеждаме екологична, чиста и качествена храна. Неслучайно в Европа, като запазена марка и признати географски понятия за България са вече смилянският боб, зеленото сирене, горнооряховският суджук и каракачанската овца", разказа д-р Даниела Симеонова, гл. инспектор в отдел "Контрол на храните” към Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново.
Целта на движението "Slow food” е, да се запазят местните производства на уникални продукти, рецепти и хранителни суровини. Технологиите на приготовление са традиционни, изключващи всякаква допълнителна преработка с високи технологии, необходими за масовото производство. Идеята е да се избегне всевъзможната преработка с консерванти и оцветители, за да се гарантира "чистотата” и хранителната ценност на продуктите – така както те са произвеждани преди десетки, стотици години.
Ето и рецептата на учениците от ПГТ "Д-р Васил Берон” - Филе от лаврак, със скариди, бейби моркови, праз и бяло вино, поднесени с манатарки с прясна мащерка, чери домати и лайм (чудесна идея за утрешния Никулден):
необходими продукти за 4 порции:
1 едър лаврак
1 стрък праз, ситно нарязан
200 г бейби моркова, едро настъргани
200 г сварени дребни скариди
100 мл вермут или бяло вино
100 мл зехтин
1 лимон
100 г гъби
200 г картофи
100 г аспержи
1 връзка магданоз, копър, прясна мащерка
Начин на приготвяне:
1. Рибата се оформя на 2 филета. Овкусява се със сол, черен пипер и зехтин.
2. Приготвя се плънка от зехтин, праз, моркови, вино, скариди и подправки.
3. Сместа се сипва върху едната половина от рибата и се затваря с другата половина. Полученият "сандвич" се връзва на 3-4 места с бял памучен конец. Прибавят се скаридите, посоляват се, може да се подготвят с копър или магданоз. След 2-3 минути сместа е готова. Леко се охлажда.
4. Оформеният лаврак се поставя в намаслена тава и се пече при 200 градуса.