Вход | Регистрация

Откриха неизвестно досега писмо на Стамболов до Фердинанд I

Документът е писан само осем дни преди държавникът да бъде убит в центъра на София

Откриха неизвестно досега писмо на Стамболов до Фердинанд I
Снимка: Север.бг

Неизвестно писмо на Стефан Стамболов до княз Фердинанд Сакскобургготски от 25 юни 1895 година получи Националният исторически музей в София. То е част от дарение на Ана Апостолова, внучка на секретаря на Министерски съвет от края на XIX и началото на ХХ век Константин Апостолов, включващо 17 снимки и документи.

Писмото е писано само осем дни преди Стефан Стамболов да бъде жестоко посечен на улица "Г. С. Раковски" в столицата. То представлява чернова, изготвена на ръка от големия български революционер и държавник. В него на осем страници изявеният търновец изразява недоволството си от отказа на княза да му позволи да се лекува в чужбина. Той подчертава, че е нарушена личната му свобода и моли да бъдат прекратени произволите и беззаконията спрямо него.

Документът не бе открит в личния архив на Стамболов по време на подготовката му за издаване в 20 тома, което навежда учените на мисълта, че писмото е изпратено на Фердинанд преди 3 юли 1895 година и така е останало неизвестно за науката до този момент.

Друго ценно свидетелство за българската история в дарението на Ана Апостолова е препис от акта, с който престолонаследникът Борис Търновски се отказва от католицизма и става част от лоното на православното вероизповедание (2 февруари 1896 година). Това е един от трите известни екземпляра на документа за покръстването на бъдещия владетел, което е поставено като задължително условие за признаването на баща му за легитимен княз от Руската империя.



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар