Вход | Регистрация

Представиха книга за удоволствията на древните гърци

На симпозиум по случай Деня на археолога доц. Иванка Дончева представи книгата си "Аспекти на всекидневния живот в Древна Гърция"

Представиха книга за удоволствията на древните гърци
Снимка: sxc.hu

Днес официално бе представена книгата на доц. Иванка Дончева "Аспекти на всекидневния живот в Древна Гърция", която само преди броени дни излезе от печат. Представянето й се състоя на т. нар. симпозиум, който бяха организирали от Регионалния исторически музей във Велико Търново по повод Деня на археолога, 14 февруари.

"Денят на археолога идва от празника на виното. Защото ние, археолозите, обичаме да се веселим, обичаме виното, емоциите, природата и няма друга по-подходяща дата от тази за отбелязването на професионалния ни празник", с усмивка сподели археологът доц. Павлина Владкова. В началото на събитието, преди представянето на книгата, удостоената с приза "Археолог на 2011 година" доц. Владкова дари наградата си на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

"Смятам, че това отличие, което ми дадоха, е не само за моята работа, не искам да бъда скромна, предполагам, че и това има принос. Моите постижения нямаше да бъдат такива каквито са днес, без помощта на двата големи международни екипа, с които работя. Мястото на тази награда е в музея във Велико Търново, за да се знае, че някога, в някоя си година един колега я е получил", каза Владкова.

"Аспекти на всекидневния живот в Древна Гърция" акцентира преди всичко върху епикурейското разбиране за смисъла от съществуването. Първата глава от книгата е посветена на симпозиумите в Древна Гърция. В семантичен превод от старогръцки "симпозиум" означава събиране на хора, за да се забавляват заедно, употребявайки алкохол.

На симпозиум можело да участват само мъже. Всички почтени жени нямали право да присъстват. Но присъствали така наречените хетери, които доставяли или допълвали удоволствието на мъжете. Основната задача на един симпозиум била да се избере "симпосиарх", който да организира и ръководи събитието. Основното условие, на което трябвало да отговаря той, е да не се напива лесно.

Древните гърци никога не пиели чисто вино, а го разреждали във вода в специални съдове, наречени "кратери". Най-често използваната пропорция на разреждане на ферментиралата гроздова напитка е 1 част вода към 5 части вино. Древните автори твърдят, че пиенето на чисто вино било присъщо само на траките и на скитите (номадско племе, обитаващо югоизточните райони на днешна Румъния). Според представите на древните гърци този, който пиел чисто вино, много често стигал до малоумие.

Симпосиархът трябвало да познава всеки един от присъстващите на симпозиума и да има представакой колко вино може да изпие. Той определял и броя на чашите, които трябвало да бъдат изпити и ако някой употребявал по-малко или повече от определеното количество, бил подлаган на наказание. Едно от тях било да стои гол на един крак и да задържа чашата с вино на един пръст. Налагало се и да носи флейтистката с една ръка.

По време на симпозиумите, които продължавали до сутринта, се говорело по всякакви теми. Много често са рецитирали стихове, изнасяли са представления, свирели са на различни музикални инструменти. Призори участниците организирали шумно шествие, наречено "комус" (според някои лингвисти думата е в основата на "комедия"), което тръгвало по улиците на града, за да намери друго място за забавление.

Друга глава от книгата е посветена на платената любов в Древна Гърция. Тя била истинска професия, тъй като имало е закони, определящи специалната такса, която са плащали различните видове проститутки.

Познатата в древността като "гръцка" любов е темата на най-обемистата глава в книгата. Това е любовта на зрял мъж към младо момче, която в Древна Гърция се използвала като един вид образователна институция. Някои философи приемали този вид сексуални взаимоотношения като нещо възвишено.

В книгата авторката разглежда и ритуали най-широко разпространени в керанографията. Това са брачните и смъртните ритуали.

Доцент Иванка Дончева, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на катедра "Класически и източни езици и култури", написва книгата изследвайки данни от керанографията и анализирайки голямо количество литература, събрана в много библиотеки по цял свят. Луксозното издание включва интересни сцени от всекидневния живот на древните гърци.

"О, да разбира се, че гърците са умеели да се веселят. Нека вземем пример от тях и ние на днешния ден, който е троен празник", пожела за финал доцент Дончева.

 

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар