Вход | Регистрация

Никополис ад Иструм получи 60 хил. лева

Студенти по архитектура също очакват финансиране за свой проект за римското селище

Никополис ад Иструм получи 60 хил. лева
Снимка: Север.бг

60 хил. лева е отпуснатата сума, предназначена за археологически проучвания в римския град "Никополис ад Иструм" този сезон.

Доц. д-р Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, разясни, че 10% от сумата ще бъдат насочени за зазимяване, укрепване, консеврация и охрана на обектите.

Отпуснатите средства ще бъдат разпределени в две посоки. Първата е за форума, на който работи археолог Владкова, като за целта ще бъдат използвани 35 хил. лева, а втората посока е водоразпределителната кула, която се намира извън стените на крепостта, където работи Иван Църов, директор на РИМ - Велико Търново. Там ще бъдат отпуснати 25 хил. лева.

Планира се разкопките да продължат малко повече от месец, като отпуснатите 10 % са напълно достатъчни за извършване на проучванията на терена.

Павлина Владкова заяви, че в момента се провеждат археологически разкопки по сграда, намираща се в непосредствена близост до форума, до градския площад. Археолозите изказват предположения, че става дума за място, където се е извършвал контрол на търговията, което се потвърждава и от самите разкопки. Тя датира от 4-ти век и основна цел сега е да се установи кога е била разрушена и е престанала да функционира. Дължината на сградата е 70 м., а ширината й достига 35-40 м. В момента се проучва южното й крило.

Предстои да започнат проучванията на втория сектор - водоразпределителната кула, която е била много важен комплекс, достигащ до аркадата на водопровода на Никополис ад Иструм, а от там започва разпределението към градските квартали.

Студенти по архитектура също ще се включат във възстановителните работи в античното селище,
насочени към сградата с най-добре запазено вътрешно отопление, разкрита при разкопки от екипа на доц. Павлина Владкова. Проектът им ще започне веднага, след като се появи програма за финансирането му.

"Това е една от най-интересните за туристите сгради в римския град, датирана от първия строителен период или първата половина на II век", коментира пред Дарик археолог Владкова.

Една от хипотезите е, че в тази сграда е заседавала колегията на дендрофорите или това са били почитателите на Кибела - много значима богиня в римското селище. Наричана е още Богинята Майка, покровителка на плодородието, здравето и благоденствието.

Очакват се добри резултати от проучванията, които да дадат възможност за успешна реставрация на археологическия обект, като го направи атрактивен за туристите.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57