Вход | Регистрация

Ангела Меркел с покана за лекция у нас

Ангела Меркел с покана за лекция у нас
Русенски университет "Ангел Кънчев"

Канцлерът на Германия Ангела Меркел получи покана да гостува и изнесе лекция в Русенския университет /РУ/, лично от ректора проф. Христо Белоев при срещата им в Регенсбург. Тя е приела с радост новината за евентуално свое посещение.

"Изключително много се радвам на тази среща. Госпожа Меркел бе много сърдечна и емоционална. Предадох й наш DHC поздравления от цялата ни академична общност. Изразих нашата благодарност за подкрепата, която ни оказва. Запознах я с работата ни през през последните две години и с най-важните ни бъдещи планове. Освен новия албум на университета, в който е представена и церемонията по нейното удостояване като почетен доктор й предадох материали по проекта "Българо-румънски области на добросъседство" (BRAINS). Той е в непосредствена връзка с проблематиката на форума в Регенсбург.", обясни след завръщането си у нас ректора на РУ.

От своя страна Ангела Меркел пък възкликнала - "Това е моят университет!", показвайки на придружаващите я лица албума на Русенския университет, подарен й от Белов.

Първата годишна конференция на Дунавските страни, посветена на дейностите по Дунавската стратегия, се проведе в края на ноември в Регесбург, Германия. За участие са били поканени ключови партньори от 14 страни на Дунавския регион. В българската делегация, водена от министър Лиляна Павлова, освен ректорът на Русенския университет са участвали и зам-министърът на МРРБ Николина Николова, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев и зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански.

Кулминация на конференцията е било изказването на федералния канцлер на Германия, Ангела Меркел, определила Дунавската стратегия като катализатор за присъединяване на страните от Западните Балкани. Тя препоръчала на страните-членки да ориентират своите проекти към сътрудничество със страните-кандидатки.

В дните на форума проф. Белоев е провел ползотворни срещи с еврокомисар Йоханес Хаан, с президента на Дунавската академия в гр. Улм, д-р Петер Лангер, с министър Лиляна Павлова и зам.-министър Николина Николова, с кметовете на Видин и Силистра, с ректори на университети и представители на европейски и национални институции. Посетил е в отговор на отправена му покана Университета в Регенсбург, където в момента се обучават 10 студенти от Русенския университет.

 

__________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Русенски университет "Ангел Кънчев"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар