Вход | Регистрация

Без първа семестриална такса за студентите, записали се до 3 юли

Без първа семестриална такса за студентите, записали се до 3 юли

При записване до 3 юли студентите могат да "спестят” от първата семестриална такса. Това съобщи пред журналисти зам.-ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий” проф. Стоян Буров. Той отбеляза, че освобождаването от първата такса ще бъде възможно при записване в определени 21 специалности. В зависимост от специалността таксата варира от 250 до 380 лв. Специалностите, за които важи това са: "Педагогика на обучението по български език и география”, "Педагогика на обучението по български език и история”, "Педагогика на обучението по български език и чужд (по избор) език”, "Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, "Педагогика на обучението по история и география”, "Педагогика на обучението по история и чужд (по избор) език”, "Педагогика на обучението по математика и информатика”, "Балканистика”, "Българска филология”, "Германистика”, "Романистика”, "Русистика”, "Славистика”, "Археология”, "История”, "Философия”, "Теология”, "География”, "Регионално развитие и геоикономика”, "Приложна математика”, както и "Педагогика на обучението по български език и география”, "Педагогика на обучението по български език и история”, "Педагогика на обучението по история и философия” и "Педагогика на обучението по математика и информатика” във филиалите в град Враца. Акцията важи до запълване на местата, а записванията се извършват веднага.
 
"Днес започнахме да получаваме документи, както и да записваме студенти. Първата кандидатка беше Михаела Драганова, която кандидатства "Психология” и "Социални дейности”. Вторият беше Андрей Стоянов, който кандидатства за "Психология” и "Журналистика”. Първият, който се записа днес по акцията "Рано рани” е Ростислав Пенчев от Варна, който ще учи "Български език и география”. Понеже тази специалност е една от тези 21, която е "бонус”, той ще "спести” таксата за първия семестър”, поясни проф. Буров.
 
От днес до 3 юли, включително, ВТУ приема заявления и документи за участване в класиранията или за директно записване. Документите се подават в Ректората и във всички бюра на Центъра за кандидат-студентска подготовка и информация-Стара Загора в цялата страна. Те са оторизирани от университета да приемат документи за участие в класиранията.
 
"Има още една възможност за кандидатстване. Това може да стане онлайн в електронната система на Великотърновски университет. Същевременно с приемането на документи върви и директното записване на студенти в първи курс. То е в рамките на акцията "Рано рани”. Тя започна още на 5 декември 2016 година и ще продължи до 5 юли. Чрез нея дадохме възможност на кандидатите или да си запазят място в една специалност, защото все още нямат диплома за средно образование, или направо да се запишат за студенти”, каза зам.-ректорът.
 
До този момент има около 600 души, които са запазили места. Те трябва да се запишат до 3 юли, тъй като ако изтърват срока, те ще загубят мястото си. Вече има и 173 записани души по тази кампания, които ще учат по държавна поръчка и 75 души в платено обучение. По държавна поръчка, след средно образование, тази година ще бъдат приети 1807 души в специалностите на университета,  а местата за платено обучение са 1734.

Първото класиране ще излезе на 7 юли, а записването е на 10 и 11 юли. Второто класиране е на 13 юли, а записването на 14 и 17 юли. След тази дата, до 30 септември, ще се попълват свободните места. Кандидат-студентски изпити няма да се провеждат вече за тази учебна година. "Бяхме обявили четири дати за изпити – през февруари, март, април и юни. На тези изпити са се явили 1104 души общо, като някои от тях са се явили на два изпита, така че броят на изпитите е по-голям – 1759. Както се вижда хората, които са участвали в изпити не са чак толкова много, тъй като за повечето от специалностите в университета може да се кандидатства само с диплома и не е нужно студентите да се явяват на друг изпит , освен ако не искат да изкарат по-висока оценка”, обясни проф. Буров.

 
Кандидат-студентските изпити са задължителни само за няколко специалности – "Право”, "Национална сигурност” и за някои от специфичните специалности – "Изобразително изкуство”, "Музика” и "Физическо възпитание”. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар