Вход | Регистрация

ВТУ е увеличил 32 пъти парите за научноизследователска работа

Настоящият ректор на висшето учебно заведение проф. Легкоступ представи отчет за свършената работа

ВТУ е увеличил 32 пъти парите за научноизследователска работа
Снимка: Булфото

Проф. дпн Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", представи отчет за свършената работа през мандата 2007-2011 година. Едно от най-любопитните постижения, според представянето му, е увеличението на парите за научноизследователска работа с 32 пъти. Според данни, изнесени от него на днешната пресконференция, сумата, която ВТУ е отделил за това от 2003 до 2007 година е била 37 690 лева, докато от 2007 до момента тя възлиза на 1 201 664 лева.

Професорът изтъкна общо 13 точки, в които е свършил добре работата си, като наблегна на одобрените проекти по различни европейски програми, модернизирането на базата, увеличаването на приема на студенти и финансовата стабилност.

На въпрос, дали възнамерява да свика нов Академически съвет, той категорично отхвърли идеята. Както е известно, Инициативният комитет в подкрепа на неговия опонент в изборите за нов ректор го обвини, че сегашният АС е нелегитимен. Настоящият управител на висшето учебно заведение обаче отрече подобно нещо и заяви, че единствено съд може да постанови кой е прав и кой крив.

Ректорът говори съвсем на кратко и за стипендиите във ВТУ, като заяви, че преговаря лично с министъра на финансите Симеон Дянков да бъдат отпуснати повече средства за студентите.

Едно от най-любопитните изказвания на проф. Легкоступ бе свързано с доизграждането на блок "Г" към корпус номер 5: "Там има зала с 240 места, в която планираме да се провеждат конференции на съвременно ниво с онагледяваване, озвучаване и превод, кинолектории, театрални постановки и камерни концерти."

Специално внимание бе обърнато и на книгоиздателската дейност във ВТУ, която е в разцвета си: "Изпратени са до 30 чуждестранни университета 658 тома, срещу 239 за предходния мандат, а от Москва изразиха изненада, как успяваме да се финансираме."



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар