Вход | Регистрация

Да си първолак е гордост, но и скъпо

Да си първолак е гордост, но и скъпо
Снимка: Булфото

Наближава 15 септември, а около датата започва голямото суетене и пазаруване. Особено, що се касае за семейства с първокласник. То са нови дрехи, обувки, спортен екип, раница, ученически принадлежности и прочие.

Дали ще стигнат 250 лева за първия учебен ден? Това ще се опитаме да разберем.

Според проучване на Север.бг, сумата май-ще стигне, ако се купят само най-належащите неща, макар че те са изкуеми по принцип в училище.

В сайтовете за масово пазаруване, стока от Англия, комплект блуза с клинче може да се намери и за 20 лева, рокля за 18 лева, дънки за 19 лева, момчешките дрехи са малко-по-скъпи от 18 до 27 лева. Раници също има. Те варират от 15 лева до 22 лева. Спортните екипи са от 15 до 30 лева.

В търновските магазини кокетни детски рокли се намират и за 30 лева, а мъжко костюмче за 40 лева. Обувките също не са малко перо в общата сума за малчугана. Те са между 20 и 30 лева.

Обиколка из книжарниците и големите търговски вериги магазини, които предлагат и пособия за ученици дават следната справка:

Раница би ви струвала от 25 до 35 лева. Тетрадките също варират от 19 стотинки до 1, 20 лева.

Повече от 40 лева излизат химикалки, комплект за чертане, скицник, моливник, несесер, флумастери, цветни моливи, акварелни бои, блок за рисуване, папка за оцветяване, пластелин и други аксесоари.

Ако вземете и кутия за храна за детето, крайната сума набъбва с 5 лева.

В магазин за хранителни стоки дори се продава таблет за 89,99 лева, намален от 119,99 лева.

Преди началото на учебната година веригите за обзавеждане за дома предлагат и сериозни отстъпки за обзавеждане на детски стаи. Така че възползвайте се, докато има време. Тези суми не сме ги включили в 250-те лева, които ще отидат за приготовленията на първолака, защото няма и да ви стигнат.

Да си първолак е гордост, но и скъпоThinkstock/Guliver

И още нещо любопитно преди първия учебен ден!

Първокласниците да лягат не по-късно от 21.00 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година. Помагалото е разработено от Асоциация "Родители" и от образователното министерство, информира "Монитор".

35 000 наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици. За целта обаче майки и татковци трябва да заявят желание да получат помагалото.

В наръчника е записано, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см. Според добре известните препоръки на здравните експерти ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така едно дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг. Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата.

63 966 деца се очаква да прекрачат прага на училището на 15 септември. Те ще се обучават в 3250 паралелки.

Да си първолак е гордост, но и скъпоСевер.бг

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар