Вход | Регистрация

Има ли златно число?

Има ли златно число?
СОУ "Вичо Грънчаров"

"Златното число Ф" или магията на числата на Фибоначи показаха ученици в СОУ "Вичо Трънчаров". Това бе един час по математика, доста занимателен, незастъпен в уроците, но даващ много нови знания на учениците.

С това и други малко известни, но интересни доказателства се представиха в първата си представителна изява "Математиката и красотата” по проекта "УСПЕХ” с ученици от X и XI клас от СОУ ”Вичо Грънчаров” –Горна Оряховица.

 

Под ръководството на ръководителя на клуба Веселина Славчева учениците доказаха магията на "Златното число Ф" в математиката, изкуството, природата и екологичната енергия. Интерес предизвика презентацията с основни изображения на "ЗЛАТНАТА спирала”, "Енергийното дърво”, числото Ф при растения и животни сред малки и по-големи ученици, колеги и родители.

Гостите бяха провокирани със задачи от математическия фолклор и нестандартни методи за решаване на практически задачи. Провокираният интерес предизвика широк отзвук и сега по коридорите на училището започнаха да ес обясняват тези числа на Фибоначи.

Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 1 и 2: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,… Той е научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток и редицата е била наречена на негово име, защото я е популяризирал.

Оказва се, че колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до 'златното сечение' и при граничен преход (при безкраен брой числа в редицата) става равно на 'златното сечение'.

Оказва се обаче, че твърде много закономерности, наблюдавани в природата и в поведението на човека, могат да се опишат, макар и с някаква по-малка или по-голяма грешка, с числа от редицата на Фибоначи, въпреки че в някои случаи това обяснение може да изглежда преднамерено.

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.

 



СОУ "Вичо Грънчаров"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар