Вход | Регистрация

Търновски ученици се включиха в международна екоинициатива

Четвъртото издание на "Европейски училища за жива планета" се проведе в Австрия

Търновски ученици се включиха в международна екоинициатива
Снимка: Булфото
Повече за:

Четири класа от български училища, сред които и от Американския колеж "Аркус" във Велико Търново, взеха участие в старта на международната инициатива за опазване на природата "Европейски училища за жива планета" на WWF и фондация "ERSTE".

33 възпитаници на великотърновския колеж, Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски", СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин и СОУ "Петко Рачов Славейков" в Кърджали и на училища в 8 други европейски страни се събраха за една седмица на своеобразна академия в Югоизточна Австрия. Там те се запознаха и обсъдиха проблемите на природата и възможностите са намаляване на негативното влияние на човека върху нея.

До края на учебната година класовете ще подготвят индивидуални проекти за опазване на природата по темите "Екологичен отпечатък - глобалните ефекти на потреблението" и "Дунав - пъпната връв на Европа". Най-добрите проекти ще бъдат включени в заключителното мероприятие, което ще се проведе през юни следващата година в Румъния. Победителите ще бъдат наградени с едноседмичен лагер сред дивата природа на северната ни съседка.

Идеята на организаторите е да покажат на децата, че те могат да бъдат активни и да мотивират другите също да се включат в борбата за опазване на природата. През миналите три години учениците са подготвяли кампании за рециклиране заедно с местните власти, театрални постановки, изложби и кампании от типа "Научи съучениците си".

Екоинициативата "Европейски училища за жива планета" стартира през учебната 2008/2009 година. Оттогава досега в нея са участвали 85 класа от 11 европейски страни. Около 2000 ученици на възраст между 12 и 17 години са станали част от реализирането на разнообразни екопроекти.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



WWF
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар