Вход | Регистрация

Търновски учени ще участват в международния конгрес по византология

София е домакин на престижния исторически форум, в който ще се включат 1300 учени

Търновски учени ще участват в международния конгрес по византология
Снимка: Север.бг

Шестима великотърновски учени ще изложат доклади на XXII международен конгрес за византийски изследвания в областта на историята и археологията. Мащабният исторически форум ще се проведе от 22 до 27 август в София, а в него ще се включат близо 1300 учени от целия свят.

Страната ни печели домакинство на престижния конгрес за втори път след 1932 г. Докладите, които ще бъдат представени, са разделени в 40 научни секции.

Диана Косева, завеждащ отдел "Християнско изкуство” в Регионалния исторически музей ще участва в конгреса с доклад за средновековните фрески, открити във Велико Търново. Разработката е извършена съвместно  с доц. д-р Константин Тотев от търновския филиал на Националния исторически институт при БАН.

Силно е присъствието на историци от Великотърновския университет - проф. дин Казимир Попконстантинов, доц. д-р Росина Костова, доц. д-р Пламен Павлов и доц. д-р Димитър Димитров.

Доклад за византийските гръцки надписи от IX и X век в България ще бъде представен от проф. Попконстантинов. Той ще ръководи и кръгла маса на тема "Паметници на византийската епиграфика от IX-X век” с участието на византолози от Германия, Русия, Гърция и др.

Доц. д-р Росина Костова участва с доклада си "Долният Дунав през XII век” и ще ръководи кръгла маса по археология на византийския ландскейп (културно-исторически и археологически характеристики на Византия), а проявленията на византийския хуманизъм ще бъдат представени от доц. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Пламен Павлов ще се включи с темата "България и Византия между татарската хегемония и османската експанзия”, излагайки тезата, че при наличието на силната татарска орда османската експанзия на Балканите нямаше да бъде в тези мащаби.

Две изложби ще бъдат показани по време на конгреса в Археологическия и в Националния исторически музеи. Великотърновският музей предоставя бронзов процесиен кръст с изображение на св. Архангел Гавраил, открит на Царевец, за една от експозициите. В една от изложбите ще бъдат представени и всички материали, намерени през последните години на хълма Трапезица.



Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар