Вход | Регистрация

Форум "Национални дни на кариерата" откриват утре във В.Търново

Форум "Национални дни на кариерата" откриват утре във В.Търново

Форум "Национални дни на кариерата – Добра кариера, добър живот 2017” ще бъде открит утре във Велико Търново. В него ще се включат 24 компании. Форумът ще бъде  в Пети корпус на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий”.

"По време на събитието студентите и младите специалисти ще имат възможност да се срещнат с потенциални работодатели, които ще представят стажантски програми и свободни работни места. Ще присъстват работодатели от сферата на финансите, застраховането, човешки ресурси, хранително-вкусова промишленост, търговията и ИТ сектора”, съобщи  ректорът на ВТУ проф. Бонджолов.

Според  управителя на JobTiger Светлозар Петров  работодателите търсят всякакви хора – от общи работници до специалисти. Те обаче искат квалифицирани кандидати, а не хора с желание да получават висока заплата, но без да имат нужните квалификации за това. Има голямо търсене на кадри в ИТ сектора. Там обаче е необходимо владеенето на чужд език. Петров съобщи, че екипът на JobTiger работи по индустриална карта на България, която обхваща всички производствени предприятия, университети и професионални гимназии.

Въвеждането на допълнителни 60 часа чужд език за всички специалности, което вече е направено във ВТУ е съобразено с търсенето на пазара, обясни ректорът на ВУЗ-а. "Великотърновският университет предлага обучение по 20 чужди езика, така че студентите могат да избират”, уточни проф. Бонджолов.  

"Форумът е много полезен и за работодателите, и за студентите, защото по този начин работодателите разбират с какви кадри могат да разполагат, а студентите виждат над какво трябва да работят, за да развиват знанията и уменията си. Обичайно тези, които могат нямат претенции. А голяма част от студентите просто искат да работят за висока заплата без да си дават сметка дали имат необходимата квалификация”, обясни още Бонджолов. "Част от работещите студенти получават по – голяма заплата от професорската във ВТУ, която е 900 лева”, заяви още ректорът. Той е убеден, че държавата трябва да позволи на ВУЗ-овете да си помогнат сами като се дофинансират. "Ние не искаме пари, защото знаем, че няма. Искаме възможност сами да си помогнем", обобщи проф. Бонджолов.  

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар