Вход | Регистрация

Готвят нова наредба за общинските жилища, цели се повече публичност и граждански контрол

Готвят нова наредба за общинските жилища, цели се повече публичност и граждански контрол

Нова наредба за настаняване в жилища от общинския фонд и управлението му ще разгледат на сесията на 19 септември общинските съветници на Добрич. Предложението се внася от кмета Йордан Йорданов.
 
В мотивите за отмяна на старата наредба се посочва, че тя е давала възможности за сключване на договори за наем и събиране на наеми за общински жилища от "Жилфонд – Инвест” ЕООД, без имотите да бъдат включени като непарична вноска в капитала на общинското търговско дружество.
 
Освен това няма правно основание "Жилфонд – Инвест” ЕООД да управлява, стопанисва и поддържа общинските жилища по силата на подзаконов акт, се казва в докладната записка. Посочени са и други слабости на старата наредба.
 
С новите текстове се цели съответствие със Закона за общинската собственост, както и по-голяма публичност, коректност и обективност  при определянето на реда и условията за установяване жилищни нужди на гражданите. С новия документ хората ще бъдат улеснени при изготвяне на документите за кандидатстване за общинско жилище.
 
Наредбата ще засили според кмета и гражданския контрол върху дейността на местните власти, конкретно при определяне жилищни нужди на гражданите. Очаква се да бъдат генерирани приходи от наем, позволяващи своевремнни ремонти в домовете и поддържане на жилищния фонд в добър вид.

"Жилфонд – Инвест” разполага с 1415 жилища.  Предприятието има нов шеф - мястото на досегашния управител Илия Михайлов бе заето след конкурс от инж. Сотир Попчев.  

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар