Вход | Регистрация

Дадоха име на градинката пред Стопанската академия

Тя ще носи името на академик Георги Данаилов - виден български учен и политик

В Свищов в градинката пред Стопанската академия бе открит каменен монумент с бронзова плоча с името на академик Георги Данаилов. 

Паметният знак бе открит от временно изпълняващия длъжността кмет на общината Пламен Александров и ректора на свищовската академия проф. д-р Величко Адамов. На откриването бе и внукът на академика - прочутия български писател и сценарист Георги Данаилов.

Академик Георги Тодоров Данаилов е роден през 1872 година в Свищов. Той е основоположник на няколко икономически дисциплини и е първият преподавател по политическа икономия у нас. Основоположник е и на демографската наука у нас.

Георги Данаилов е развивал и активна обществено-политическа дейност като народен представител. Назначаван е за министър на търговията, промишлеността и труда през 1918 година и министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството през 1930 година.

Видният български учен и политик е един от изпълнителите на завещанието на дарителя за изграждането на Стопанската академия Димитър Апостолов Ценов. С откриването на висшето училище той е удостоен със званието "Почетен гражданин" на Свищов.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар