Вход | Регистрация

Делегация от китайския град Тиендзин посети Велико Търново

Гостите се запознаха със законодателството и практиката в областта на опазването на културното наследство

Делегация от китайския град Тиендзин бе посрещната днес във Велико Търново. На официалната церемония присъстваха кметът на общината Даниел Панов, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, директорът на дирекция "Култура" Нелина Църова и началникът на отдел "Културно историческо наследство" архитект Донка Колева.

За пръв път представители на китайския град посещават старата столица. Членовете на шестчленната делегация са представители на Държавната агенция за строителство и управление на ресурсите на града, който е един от четирите урбанистични центъра в Китай, намиращи се под директно правителствено управление.

Кметът Даниел Панов представи пред гостите участието на побратимената с Велико Търново китайска община Сиен на Международното изложение "Културен туризъм" и анонсира предстоящото посещение на бизнес делегация от Сиан в старата столица. Гостите проявиха интерес и към способите и законодателните норми за стопанисване на паметниците на културата. По темата делегацията от Тиендзин получи подробна информация от началника на отдел "Културно и историческо наследство" арх. Донка Колева.

Освен Велико Търново гостите ще посетят Пловдив и София. Кметът Даниел Панов представи членството на старата столица в Световната асоциация на градовете с културно-историческо наследство, както и участието на великотърновската делегация в наскоро провелата се във Виетнам конференция.

През месец ноември всяка година град Тиендзин организира международен форум, в който участват представители на най-големите минни компании в световен мащаб. В последното издание на конференцията са взели представители на над 100 държави.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: Община Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар