Вход | Регистрация

Депутат отговаря на избирателите си

Водоснабдяване, сигурност, работни места и безопасност бяха сред проблемите,поставени от жителите на Свищов и Вардим в приемна

Депутат отговаря на избирателите си
Снимка: ГЕРБ

По време на две приемни, освен с проблеми, жителите на Свищов и Вардим запознаха депутата от ГЕРБ Аспарух Стаменов с мненията си по обществено значими теми.

В няколко от населените места в Община Свищов има проблем с водоподаването, а към момента на сигнала от гражданите, с. Горна Студена е на воден режим. Според народния представител, който преди да влезе в Парламента, бе началник на ВиК Свищов, причина за големия проблем са старите инсталации. Той обясни на хората, че с приетите на първо четене поправки в Закона за водите, предвиждащи окрупняване на ВиК сектора, се осигурява по-лесен достъп до европейско финансиране за подмяна на амортизираната водопроводна и канализационна мрежа.

Местните жители алармираха депутата и за незаконно строителство в центъра на града, за което официално преди 6 месеца е дадено предписание на кмета за премахване на постройката, но до момента резултат няма. Пред Стаменов градоначалникът Станислав Благоев си е признал за пропуска и е уверил, че в най-кратки срокове ще вземе мерки по въпроса.

Жители на Свищов работят в румънския град Зимнич, а един от тях се срещна с депутата, за да сподели проблем. Макар да има договор с предприятие в европейска страна, човекът е здравно неосигурен у нас и няма достъп до личен лекар. Стаменов поиска да се запознае с цялата кореспонденция между свищовлията и българските институции и ще направи проверка по случая.

Укрепването на дунавския бряг бе сред най-неотложните за решаване въпроси, по който се интересуваха жителите на Вардим. След като години наред реката залива селото и е заличила дворовете на десетки къщи, проблемът е започнал да се решава с посещението на вицепремиера Цветан Цветанов, който лично е поел ангажимент.

"До края на седмицата ще бъде готов работният проект, който ще бъде внесен в общината. Веднага след това ще стартира процедура за избор на фирма-изпълнител, която да започне работа по проекта”, обясни Аспарух Стаменов.

В село Вардим, през което върви сериозен автомобилен трафик, от депутата поискаха и пешеходни пътеки. Въпросът вече е придвижен до Областната дирекция на МВР.

Според дошли в приемната граждани е несправедливо ограничението населени места извън общините, категоризирани като "селски”, да кандидатстват по някои европейски програми. Общините от селски тип у нас са 231 от общо 264, като Свищов не спада към въпросния тип.

След изникването на този въпрос на дневен ред, Аспарух Стаменов проведе разговори с председателя на парламентарната комисия по местно самоуправление и регионална политика Любомир Татарски.

"Той потвърди пред мен, че през следващия програмен период дори и селата в общини, извън категоризацията за "селски тип” ще могат да участват в Програмата за развитие на селските райони, а ограничението ще важи само за общинските центрове”, съобщи депутатът, като тази новина истински впечатли жителите на свищовски села.

Сериозни данъчни облекчения за субектите, разкриващи работни места, поискаха други граждани при срещата си с народния представител.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар