Вход | Регистрация

Дядо Григорий поема църквата

Дядо Григорий поема църквата
Снимка: Север.бг

Великотърновският митрополит Григорий поема ръководството на Българската православна църква /БПЦ/, след кончината на патриарх Максим. Според устава й, той е най-старшият член на намаления състав на Светия синод и трябва да управлява БПЦ в седемдневен срок . За това време заедно със синода трябва да избере наместник-председател на Българската православна църква.

Именно наместникът, отново според устава на църквата, трябва да насрочи избора за нов патриарх, най-късно до четири месеца.

А бъдещият български патриарх, който по правило е и Софийски митрополит, трябва да е не по-млад от 50 години, да е на служение в БПЦ, като е управлявал епархия като митрополит поне пет години и "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

Българският патриарх се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, като от Софийската епархия представителите са десет – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им. След пресяване на кандидатите, в крайна сметка Патриаршеският избирателен църковен събор разглежда три кандидатури.

Вотът е таен и за български патриарх се обявява кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете. Когато никой от кандидатите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове на първия тур. За избран се обявява този, който е получил повече от половината гласове.

Патриарх Максим почина тази сутрин около 4.00 ч. в правителствената болница "Лозенец”.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар