Вход | Регистрация

Епидемия от шарка убила 1200 делфина

Епидемия от шарка убила 1200 делфина

Над 1200 мъртви делфина са били намерени през изминаващата година във водите на Турция. Данните обяви доц. Виолин Райков, зам.-директор на Института по океанология към БАН във Варна, след завръщането си от Констанца, където се проведе семинар, посветен на морските бозайници.

В Румъния също са били направени аутопсии и изследвания на мъртви екземпляри, които са доказали тезата и на Тракийския университет у нас, че масовият мор през 2016 г. е причинен от шарка. Става въпрос за епидемия от морбили, чиято жертва стават предимно малките делфинчета, защото са с по-слаба имунна система, посочи варненският експерт, цитиран от вестник "Труд".

Райков потвърди, че делфините са доста агресивни помежду си в битката за храна, като най-потърпевши се оказват муткурите, нападнати от обикновения делфин афала.

Любимото меню на делфините са цаца, хамсия и миджит и борбата за тях в морето е жестока, коментира още доцентът. Като специалист по рибарство и взаимоотношения с рибата и делфините той е категоричен, че за умрелите морски бозайници не може да се обвиняват мъжете с мрежи.

Източник:dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар