Вход | Регистрация

От НССБ искат оставката на шефката на Социалното

Непрофесионализъм е основната причина за сваляне от поста на Мая Пешева

От НССБ искат оставката на шефката на Социалното
Снимка: Север.бг

На пресконференция в местен хотел Национално сдружение на сираците в България (НССБ) изложи мотивите си, с които искат оставката на Мая Пешева - директор на "ДСП". На събитието присъстваха Слави Михайлов, който е председател на управителния съвет на НССБ, както и Никола Георгиев, Йовка Петрова, Ани Джурова - сътрудници на доброволни начала.

Един от основните мотиви за исканата оставка е непрофесионалната работа на Мая Пешева, по отношение на случая на 19-годишния Върбан Бенчев, твърдят от Сдружението. В навечерието на Коледа момчето е било намерено на сметище в Шереметя, тогава Пешева е отказала да го настани в Дом. "Г-жа Пешева предложи ние от Сдружението да го настаним в хотел за наша сметка", казва Слави Михайлов. Чрез съдействието на Министерски съвет и Областния управител, Върбан е бил настанен в защитено жилище, там е прекарал празниците. В момента младежът е в СУПЦ Овча Могила, където бързо се е адаптирал и се чувства добре.

Откакто е директор на ДСП Велико Търново нито един път Мая Пешева не е посетила ДДЛРГ "Пеньо и Мария Велкови", за да се запознае с условията, в които живеят децата, настанени с нейна заповед. Според НССБ честа практика на директорите на ДСП в страната е посещението на домовете и запознаване с услоявията за живот.

"Предстои ни да молим ДСП Велико Търново за съдействие, решаване на проблеми на 27 младежи и девойки" твърди Слави Михайлов, но от сдружението силно се съмняват да срещнат разбиране в лицето на директора Мая Пешева.

От НССБ са катогорични, че ако в тридневен срок Пешева не подаде оставка, ще има протести. Проблемите на сираците са проблеми на цялото общество, все пак домовете се издържат с парите на данъкоплатците.

След публикация в местни медии в петък, че НССБ иска оставката на Мая Пешева, лично потърпевша от действията на й е потърсила Сдружението, с идея да сподели историята си. Росица Йосифова, лично присъства на пресконференцията и разказа, че преди време е имала служебен конфликт с Мая Пешева. В последствие по време на развода на Росица конфликтът е прераснал в личен. Въпреки съдебните решения Пешева взима страната на бащата. Тя праща психиатър в дома на Росица и настоява детето да бъде, настанено в клиника във Варна, защото имало шизофрения. Росица Йосифова твърди още, че според Пешева, тя е лош родител. Пострадалата майка е решена да съди Мая Пешева за клевета и за отказа да предостави досието на детето.

Положителка нотка в събитието внесе новината за благотворителна инициатива, подета от НССБ и спонсори. Набраните средства ще помогнат на абитуриентите в цялата страна, като първите подпомогнати ще бъдат 30 деца от Търновско. На Национално изложение за абитуриенти, което ще се проведе в София от 28 февруари до 3 март ще има щанд за мартеници. Чрез кампанията "Сподели доброто" абитуриентите с възможности ще помогнат на децата сираци, обобщи Ива Владимирова. Засега са събрани около 2500 лева, но покрай Великден ще има още инициативи, с които ще се увеличат средствата.

 

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар