Вход | Регистрация

Първи казашки кръг в Елена

Той бе по повод 136 години от еленските сражения по време на Руско-турската Освободителна война

Първи казашки кръг в Елена

Над 60 делегати и представители на "Единен казашки съюз” – България се стекоха в събота в Елена за провеждането на Първия казашки кръг на сдружението. Честването на 136 години от еленските сражения по време на Руско-турската Освободителна война беше повод за присъствието им .

Мероприятията започнаха в храм "Успение на Пресвета Богородица” с благодарствен молебен за здраве на членовете на казашкия съюз.

Делегатите посетиха новопостроения мемориален комплекс "Казашки кръст” край село Долни Марян, където се издигат 9-метров казашки кръст и параклис. Еленски свещеници проведоха заупокойна служба в памет на загиналите герои, а на паметника бяха положени венци и цветя.

Старейшините на "Единен казашки съюз” поднесоха икона на "Свето Преображение Господне” в Марянския манастир като дарение от съюза.

В събота след обяд бе официално открит Първия казашкия кръг от неговия председател Георги Владев. Той сподели, че Казашкият кръг е най-висшия форум на казачеството за един четири годишен период. Последният такъв е проведен преди 95 години в град Дон. През двете години работа казашкия съюз в България строи социални центрове, открива спортни площадки и др. В България има осем казашки общности обединени от православието и казашката вяра.

Владев обяви официално и двете следващи стъпки, които смята да реализира дружеството, свързани с град Елена - реконструиране на елементи от храм "Успение на Пресвета Богородица” и изграждане на паметник на генерал-майор Домбровски.

Събитията по повод Първия казашки кръг в Елена приключиха с доклади и изказвания на участниците. Бяха приети устав, правилник и норми на казашкия кръг.

<< Sever.bg във Facebook >>





Община Елена
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар