Търново посрещна 250 готвачи
Снимка: Север.бг
За втора поредна година готвачи от цялата страна избраха Велико Търново за свой център за отбелязване на Международния ден на готвача - 20 октомври. 250 професионалисти се събраха в старата столица и подобаващо отпразнуваха своя празник.
Денят започна с литургия в катедралния храм "Рождество на Пр. Богородица". След това шествието, начело с военния духов оркестър, премина по централната улица и пристигна пред паметника "Майка България", където бяха положени венци и цветя.
Празникът приключи в парк "Марно поле", където учениците от местната Професионалната гимназия по туризъм сготвиха на живо различни вкусотии като руладини, скара, гъби със спанак, чушки със сирене и пр. А всеки, посетил парка, можеше да опита от тях.
"Много добре се представиха младежите. Имат бъдеще", похвали ги шеф Иван Манчев и допълни, че е много важно човек да знае, какво иска да прави, да си е избрал правилната професия и да я следва. Защото най-важното е любовта към професията, да я обичаш, да я развиваш и да имаш респект към нея.
"Има интерес към професията на готвачите. На хората им писна да ядат пържоли. Искат нещо по-ново, интересно. Те пътуват, виждат какво се случва навън, опитват. Много се промени професията и готвенето в ресторантите. В последните 15 години това е най-бързо развиващият се отрасъл. Има вече повече вкус, импровизации и подправки, различни меса, риби. А ние търсим предизвикателството, да можем да надминем очакванията на търсенето. А относно българинът..., той става кулинар. Но още има какво да се желае.", заяви за Север. бг Иван Манчев, един от малцината готвачи в България, успели да осъществят мечтата на всеки професионалист - да бъде главен готвач в собствения си ресторант.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg